StoryEditor

EÚ varuje nečlenov, aby nepoužívali euro ako vlastnú menu

08.10.2007, 15:46
Autor:
SITASITA
Predstavitelia Európskej únie opäť varovali krajiny, ktoré nie sú jej členmi, aby nepoužívali euro ako vlastnú menu. Eurom sa oficiálne platí v 13 krajinách eurozóny, avšak bežne sa používa aj v Čiernej Hore či v Kosove.

Hovorkyňa EÚ Amelia Torres povedala, že únia je proti "euroizácii" a krajiny by mali prijať európsku menu, len ak sú členmi EÚ. "Podmienky pre prijatie eura sú jasné. To znamená, že v prvom rade musí byť krajina členom EÚ," povedala Torres.
Prezident Európskej centrálnej banky Jean-Claude Trichet uviedol, že si nevie predstaviť ani to, aby štáty, ktoré nie sú členmi EÚ, ale sú členmi Európskeho združenia voľného obchodu (Nórsko, Island a Lichtenštajnsko), používali euro. "Účasť bez členstva v EÚ je úplne vylúčená," odpovedal Trichet na otázku islandského predstaviteľa, či pre krajinu existuje spôsob prijatia eura. Trichet ako riešenie navrhoval vstup Islandu do EÚ.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 17:27