StoryEditor

Celoštátny štrajk v Maďarsku začali železničiari

17.12.2007, 08:11
Autor:
TASRTASR

Maďarsku sa začal dnes ráno celoštátny štrajk, ktorý vyhlásilo odborárske združenie Liga ako protest proti reforme zdravotného poisťovníctva, zmene výpočtu času odchodu zamestnancov do dôchodku a rušeniu vedľajších železničných tratí. Ako prví prerušili prácu železničiari o 6.00 hodine, ktorí avizovali časovo neobmedzený štrajk.
Predseda Ligy a Slobodných odborov zamestnancov železníc (VDSZSZ) István Gaskó pre maďarskú tlačovú agentúru MTI povedal, že do štrajku sa zapojilo asi 3 500 železničiarov.
Podľa Maďarských štátnych železníc MÁV premáva okolo 45 % vlakov.
Na budapeštianskom letisku Ferihegy štrajkujú zamestnanci spoločnosti, ktorá obsluhuje lietadlá pohonnými látkami, čo má iba minimálny vplyv na letový poriadok. Niektoré spoje mierne meškajú. Letiskoví zamestnanci prerušili prácu v čase od 7.00 do 9.00 h.
Do štrajku sa mienia zapojiť počas dňa aj zdravotníci, pedagógovia, energetici a ďalší zamestnanci. Gaskó zdôraznil, že ak parlament dnes neprijme zákon o reforme zdravotného poisťovníctva, štrajk okamžite odvolajú.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 05:15