StoryEditor

Dzurindovci ponúknu prezidentského kandidáta opäť ako prví

30.10.2007, 12:49
Autor:
TASRTASR
Prezídium SDKÚ-DS začiatkom novembra vyberie mená prezidentských kandidátov, ktorých ponúkne na rokovanie opozičným stranám. Zatiaľ jedinou známou kandidátkou je podpredsedníčka strany Iveta Radičová. Prezídium by malo zasadať druhý novembrový týždeň.

"V SDKÚ-DS neprebieha žiadna súťaž. A myslíme si, že Iveta Radičová je taká silná a dobrá kandidátka, že v tomto zmysle je to viac-menej jasné," povedal pre TASR na margo možného výberu podpredseda Ivan Mikloš. Aj člen Prezídia SDKÚ-DS Tomáš Galbavý vyslovil presvedčenie, že prezídium sa zhodne na jednom kandidátovi. Mikloš považuje za dôležité nájsť zhodu celej opozície na jednom kandidátovi. "A my si myslíme, že náš kandidát je taký," dodal s tým, že zatiaľ ešte nejde o oficiálnu nomináciu. Podľa jeho slov sa opozičné strany rokovaniami snažia dospieť k dohode.
"Budú to prvé formálne rozhovory na tému možného spoločného kandidáta opozície. Výsledkom môžu byť mená, ktoré ponúkneme do rokovaní," spresnila Radičová. Navrhnutí nominanti by mali mať podľa nej čistú minulosť a morálny kredit, ako aj šancu postúpiť minimálne do druhého kola. Zároveň by mali byť schopní konkurovať v boji o prezidentské kreslo populárnemu Ivanovi Gašparovičovi.
Podľa poslanca za SMK Bélu Bugára SDKÚ-DS už pri minulých prezidentských voľbách ponúkla kandidáta skôr ako jej partneri, vtedy však nešlo o meno do rokovaní, ale definitívneho kandidáta strany. "Pamätám si to obdobie, keď nám bolo povedané, že môžete ho podporiť. To znamená, že skutočné rokovanie o spoločnom kandidátovi ani nebolo," upozornil Bugár. Tentokrát môžu strany generovať viacero mien, o ktorých budú ďalej rokovať. "Opozícia už o tom rokovala, zatiaľ dohoda nie je," dodal. Strany teda môžu vygenerovať mená, o ktorých budú ďalej rokovať. Najdôležitejším kritériom pre výber kandidáta by podľa neho malo byť to, aby mal šancu na zvolenie.
Predseda KDH Pavol Hrušovský priznáva, že ide o aktuálnu otázku a politické strany medzi sebou diskutujú o vhodnom kandidátovi. "Autorita úradu je príliš vážna, aby sme ľahkovážne pristupovali k rozhodnutiu či už o kandidátovi, alebo o koalícii, ktorá by toho alebo onoho kandidáta podporila," povedal pre TASR. Hrušovský zopakoval želanie, aby Slovensko 20 rokov po páde komunizmu malo nekomunistického prezidenta. "KDH bude svoj postoj rokovania tomuto záujmu prispôsobovať," konštatoval. Kresťanskí demokrati zatiaľ diskutujú o svojom prezidentskom kandidátovi v strane neoficiálne, definitívne rozhodne o nominantovi stranícky orgán Rada KDH.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 06:40