StoryEditor

Slováci sa pred Vianocami zadlžujú viac

01.12.2011, 23:00
Pôžičky. Banky hlásia až 70-percentný nárast v počte poskytnutých spotrebných úverov.

S prichádzajúcimi vianočnými sviatkami rastie aj chuť Slovákov viac sa zadlžovať. Objem poskytnutých spotrebných úverov nepretržite rastie od začiatku roka. Podľa údajov Národnej banky Slovenska množstvo spotrebných úverov v októbri medziročne vzrástlo o 16 percent. Zvýšený záujem Slovákov požičať si, či už na nákup vianočných darčekov, menšiu rekonštrukciu bytu alebo dovolenku, potvrdzujú aj samotné finančné domy.

Počet úverov ešte stúpne
„Tak ako vlani, aj tento rok v novembri a decembri očakávame rast objemu nových spotrebných úverov. Ľudia sú práve v tomto období viac naklonení investovať napríklad do domácich spotrebičov či do zariadenia domácností,“ ozrejmuje Maroš Ovčarík z portálu Finančná hitparáda. Podľa štatistík centrálnej banky si Slováci na spotrebu v októbri požičali 87,8 milióna eur, oproti septembrovým údajom 86,2 milióna eur. Medzimesačne tak objem poskytnutých úverov vzrástol o 1,79 percenta. Podľa Ovčaríka je dôvod, prečo ľudia pred sviatkami siahajú skôr po spotrebákoch, jednoduchý. „Všetko totiž závisí od výšky potrebnej sumy. Tá sa teraz pohybuje približne okolo 6-tisíc eur. Kvôli takýmto sumám si preto nevybavujú hypotéku, kde je potrebné založiť nehnuteľnosť,“ vysvetľuje Ovčarík.

To, že Slováci pred Vianocami častejšie siahajú po úveroch ako počas iných mesiacov, potvrdzujú aj banky. „Pred Vianocami je štandardne záujem o spotrebné financovanie oproti iným mesiacom vyšší o 60 – 70 percent. Ide najmä o bezúčelové úvery,“ prezradila HN hovorkyňa VÚB banky Alena Walterová. Nárast počtu žiadateľov o pôžičku zaznamenali aj ostatné finančné domy. Rastúci počet žiadateľov o spotrebné úvery hlási ČSOB, Slovenská sporiteľňa, UniCredit Bank Slovakia, OTP Banka, Dexia banka, ale aj Tatra banka.

Rozpútal sa boj o klienta
Medzi bankami preto silnie boj o klienta. Prilákať sa ich snažia najmä rôznymi akciami a bonusmi. Výšku úveru, kedy a po koľko, si už napríklad môžete sami určiť v ČSOB banke. Tatra banka vám dokonca odpustí prvý poplatok za správu úveru. „Stačí len požiadať o bezúčelový úver Classic do Vianoc a podpísať zmluvu do 29. decembra 2011,“ objasňuje podmienky hovorca Tatra banky Boris Gandel. V splácaní úveru je ústretovejšia aj VÚB banka. „Klient si môže vybrať jeden mesiac, v ktorom nezaplatí splátku a ani poplatok za vedenie úverového účtu. Klienti túto možnosť využívajú práve počas Vianoc,“ hovorí Walterová.

Slovenská sporiteľňa zase znížila dolnú hranicu úveru na 500 eur a pri platbe kartou môžete získať až 10-percentné zľavy z nákupu vo vybraných predajniach. „Spotrebitelia by však nemali zabúdať, že darčeky na úver sú výrazne drahšie. Ak by namiesto splácania začali šetriť, budúce Vianoce si budú môcť dovoliť viac darčekov,“ upozorňuje Ján Porázik zo spoločnosti Fincentrum. Martina Štefánková

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 20:30