StoryEditor

Každý investuje tam, kde to pozná

05.05.2003, 00:00
Manažéri slovenských fondov sa neriadia len svojím výberom investícií, ako si to často ich klienti myslia. Aj odborníci sa spoliehajú na najväčších hráčov na finančných trhoch. Viac v článku časopisu Formát.

Vývoj finančných trhov je niekedy veľkou neznámou aj pre samotných obchodníkov. Cenami akcií hýbe okrem ziskovosti podnikov a stavu ekonomiky aj nálada spotrebiteľov či špekulácie. Orientovať sa v množstve informácií, ktoré denne hýbu trhmi, je problematické. Aj preto tu pôsobí veľa sprostredkovateľov. Niektorí poskytujú dôsledné analýzy firiem na trhu, iní priamo obchodujú s ich cennými papiermi. Aj Slováci sa môžu zapojiť do diania na finančných trhoch. Najrozšírenejším spôsobom sú investície do podielových fondov.
Spravujú aj predávajú. Slovenskí správcovia aktív sa nezaoberajú len čisto finančnými záležitosťami. "Keďže objem aktív slovenských správcovských spoločností je obvykle nižší než v zahraničí, je pre nich efektívnejšie vykonávať niektoré činnosti vo vlastnej réžii. My okrem správy aktív zabezpečujeme aj podporu predaja podielových listov alebo ich evidenciu," hovorí Roman Vlček, predseda predstavenstva Asset Managementu Slovenskej sporiteľne. V zahraničí sa podobné činnosti, ktoré nemajú rýdzo finančný charakter, presúvajú na špecializované firmy. Ich hlavnou výhodou je, že to vedia robiť lacnejšie.
Azda najrozšírenejším druhom spolupráce s finančnými spoločnosťami zo zahraničia je získavanie analýz. Tie okrem podrobného opisu vybraného trhu obsahujú aj konkrétne investičné odporúčania...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 14:47