StoryEditor

Juncker požaduje zvýšiť daň z ropy

09.05.2006, 14:38
Najvyšší súd EÚ rozhodol, že britská legislatíva, ktorá definuje právo na dôchodok na základe príslušnosti k pohlaviu, je v rozpore so základnými ľudskými právami.

Ministri financií uzatvorili v piatok 5. mája dvojdňové stretnutie diskusiou o tom, či uvaliť dodatočnú daň na rekordné zisky ropných spoločností.
Takýto návrh by mal len minimálnu šancu na schválenie, pretože v daňových otázkach sa vyžaduje jednomyseľnosť. Samotná skutočnosť, že o návrhu ministri financií diskutovali, však odráža rastúce obavy medzi ministrami krajín EÚ, ako aj spotrebiteľmi, ktorí vidia rastúce ceny ropy.
Podľa spoločnosti Bloomberg poskočili ceny ropy minulý rok o 43% a päť najväčších ropných spoločností sveta tak zaznamenalo v prvom štvrťroku 2006 rekordný zisk vo výške 26 miliárd amerických dolárov.
"Zdá sa, že vo verejnej mienke je istá úroveň podráždenia," z dôvodu rekordných ziskov, ktoré robia veľké ropné spoločnosti, povedal Juncker reportérom na spravodajskej konferencii. "Sme však len na začiatku našich úvah," zmiernil tón.
Minister financií Rakúska Karl-Heinz Grasser, ktorý v súčasnosti predsedá stretnutiam Rady s ministrami hospodárstva a financií, povedal, že myšlienka je "hodná zváženia". Dodal však tiež, že "by to malo byť urobené n globálnej úrovni" a bez toho, aby to narušilo konkurenciu medzi USA, EÚ a Áziou. Francúzsko myšlienku tiež nevylúčilo, ale iné krajiny ako Holandsko a Grécko sú silne proti nej.
Závratné zisky ropného sektora sa odrážajú aj v ziskoch firiem v sektore produkovania elektrickej energie, ktorým prospelo spustenie trhu s oxidom uhličitým v EÚ pred rokom. WWF nedávno vyrátala, že nemecké firmy na bezplatnom prideľovaní kvót na uhlík zarobia do roku 2012 sumu medzi 31-64 miliardami eur.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/euractiv, menuAlias = euractiv, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 07:53