StoryEditor

Burian: Efekty z prijatia eura predstihnú prínosy zo znižovania daní

11.06.2007, 08:00
Autor:
TASRTASR

Rozdielne pohľady na zmeny v daniach v najbližších rokoch prezentovali dnes poslanci Národnej rady SR Jozef Burian (Smer-SD) a Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) v diskusnej relácii televízie TA3 V Politike.
Prínosy z prijatia eura budú podľa Buriana pozitívnejšie pre občanov a podnikateľské subjekty ako dnes nič neriešiace zníženie daní z príjmov z 19 na 17 percent, ako to navrhuje opozícia.
Mikloš na margo avíza strany Smer-SD, že zvažuje zníženie DPH na internet a knihy, povedal: "Nie je to dobrý krok preto, že to väčšinou nevedie k zníženiu cien, čo sa ukázalo pri liekoch, aj preto, že aby to viedlo k zníženiu cien, tým však znižujeme ceny pre všetkých, teda pre vysoké a nízke príjmové skupiny."
Tendencia vo svete je podľa Mikloša taká, že sa radšej znižujú priame dane. To totiž vedie k väčšiemu stimulu pre ekonomický rast, pre rast zamestnanosti a pre príchod investorov, odôvodnil Mikloš opozičný návrh zníženia dane z príjmov na 17 percent pre právnické a fyzické osoby.
V rámci otázky schopností znižovania dane podpredseda SDKÚ-DS Mikloš vidí problém aj v tom, že "vláda nekoná dostatočne zodpovedne a kompetentne aj vo výdavkovej politike".
Aj keď podľa Mikloša prezentoval poslanec Burian fakt, že vláda zvyšuje prostriedky do vedy a výskumu, školstva a na výstavbu diaľnic, realita je opačná, napríklad v oblasti vedy, kde peniaze na rok 2007 boli medziročne znížené.
V otázke dane verzus sociálne programy zastáva Burian názor, že peniaze, ktoré by sa plošným znížením dane z príjmov získali a nepodporila by sa ekonomika, by sa radšej mohli využiť na sociálne programy pre konkrétnych ľudí, ako aj pre školstvo a podporu ďalších projektov, ktoré pomôžu znižovať regionálne rozdiely.
Ako povedal Mikloš, dajú sa robiť sociálne programy, aj znižovať dane, pretože nižšie dane vedú k vyššiemu rastu, aj k viac peniazom na sociálne programy. "Krátkodobo to ale môže vyvolať isté väčšie napätie, ale netreba znižovať sociálne programy, no treba rozumne využiť rezervy tam, kde sú, napríklad vo verejnej správe."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/euro, menuAlias = euro, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 01:28