StoryEditor

Joschka Fischer mieri do Bruselu

14.05.2003, 00:00

Nemecký minister zahraničných vecí Joschka Fischer sa do dejín spolkovej republiky zapísal ako prvý zelený šéf diplomacie. Populárnemu politikovi, ktorý už tradične vedie v rebríčkoch obľúbenosti, to však nestačí, ťahá ho to k vyšším métam. Čoraz častejšie sa v súvislosti s navrhovaným postom európskeho ministra pre zahraničné záležitosti spomína jeho meno.
Fischerove "bruselské" ambície nedementoval ani jeho koaličný partner -- kancelár Gerhard Schröder. "Špekulácie na túto tému poznám. Samozrejme, že by to bolo skvelé obsadenie," povedal pre týždenník Spiegel. Podľa návrhu ústavy by "nadnárodného" ministra zahraničných vecí vymenovali premiéri členských štátov. Podporu dôležitých krajín EÚ -- Francúzska a Veľkej Británie -- už údajne má. Aj Poľsko, Taliansko a Benelux vnímajú Fischerovu kandidatúru pozitívne, tvrdí denník Financial Times Deutschland. "Veľmi dobrý kandidát," citoval zahraničnopolitického poradcu premiéra Leszeka Millera. "Schopný muž, ktorý sa všade v Európe teší veľkej popularite," myslí si o Fischerovi aj taliansky minister pre európske záležitosti Rocco Buttiglione. A Švédi údajne dúfajú, že práve jemu by sa mohlo podariť znormalizovať momentálne komplikované vzťahy starého kontinentu a Spojených štátov.
"Dúfam, že minister zahraničných vecí bude v budúcnosti prebytočný a nahradí ho európsky šéf diplomacie," vyhlásil Joschka Fischer ešte začiatkom roku 1999. Jeho záujem obsadiť tento výnimočný post je neprehliadnuteľný. Napriek tomu, že ešte nebol vytvorený a figuruje len ako návrh, už predsedovi Konventu Valérymu Giscardovi d´Estaingovi zaslal obsiahly dokument "o podkladoch pre európsku diplomatickú službu", v ktorom vykreslil svoju víziu. Post európskeho ministra zahraničných vecí by mal byť nezávislý úrad zahŕňajúci referáty, ktoré teraz patria Komisii a sekretariátu Rady -- generálne riaditeľstvo zahraničných vzťahov, časti generálneho riaditeľstva pre vývoj komisie, oddelenie EuropeAid a zahraničnopolitické referáty sekretariátu rady. Veľký význam pripisuje Fischer najmä bezpečnostnej kompetencii nového postu. Odporúča integrovať "pracovné jednotky pre vojenský a civilný krízový manažment a pre obrannú politiku" sekretariátu Rady -- vrátane vojenské štábu. Navrhuje aj nové referáty "na hodnotenie politického vývoja tretích štátov a formuláciu zahraničnopolitických rokovacích podmienok".
Nový špičkový predstaviteľ bude potrebovať aj dostatočné "finančné vybavenie", domnieva sa Fischerov poradca Gunter Pleuger. Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Javier Solana nemá k dispozícii ani vlastné lietadlo, jeho ročný rozpočet -- 35 miliónov eur -- je podľa španielskeho politika "jednoducho smiešny".
Prvý európsky minister zahraničných vecí by mohol byť vymenovaný už v decembri 2004. Koncom novembra sa totiž končí volebné obdobie Európskej komisie pod vedením Romana Prodiho, o niečo neskôr by sa mala schvaľovať európska ústava. Schröderovi kolegovia už údajne kancelára varovali, aby si dovtedy našiel za Joschku Fischera náhradu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/euro, menuAlias = euro, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 11:05