StoryEditor

Spoločný operačný program krajov

21.09.2005, 00:00
Prešovský a Košický samosprávny kraj pripravujú spoločný Regionálny operačný program (ROP) Slovensko -- Východ. Ide o programovací dokument na obdobie rokov 2007 -- 2013, prostredníctvom ktorého bude možné získať a prerozdeliť prostriedky zo štrukturálnych fondov priamo v regióne.

Prešovský a Košický samosprávny kraj pripravujú spoločný Regionálny operačný program (ROP) Slovensko -- východ. Ide o programovací dokument na obdobie rokov 2007 -- 2013, prostredníctvom ktorého bude možné získať prostriedky zo štrukturálnych fondov priamo v regióne. Dosiaľ to bolo možné len na centrálnej úrovni v Bratislave. Východné Slovensko podobne ako iné slovenské regióny na úrovni NUTS II nebolo zatiaľ ako celok dostatočne pripravené na regionálnu implementáciu pomoci z európskych fondov. Pre využívanie európskej pomoci je však veľmi dôležité, aby oba samosprávne kraje povýšili svoje činnosti zamerané na regionálny rozvoj z úrovne NUTS III na úroveň NUTS II a takto prekročili politicky definované administratívne hranice krajov v rámci prípravy a implementácie spoločného rozvojového plánu.
Preto sa Prešovský a Košický samosprávny kraj dohodli, že pripravia regionálnu stratégiu pre rozvoj východného Slovenska. "Tento program umožní východnému Slovensku priamo riadiť a koordinovať rozvojové aktivity v regióne a jasne smerovať podporu prioritným oblastiam. Bude to pokrok od súčasného stavu, keď sú VÚC len žiadateľmi o granty cez ministerstva, a preto použitie zdrojov nie je koordinované a synergicky efekt nevzniká," povedala nám v tejto súvislosti hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Veronika Fitzeková.
Na to, aby sa regionálny operačný program mohol realizovať, je nevyhnutné rozhodnutie vlády. Vlada pre budúce programovacie obdobie by mohla schváliť okrem sektorových operačných programov, ktoré sú aj dnes, aj regionálny operačný program pre východné Slovensko alebo pre všetky samosprávne kraje. Rozhodnutie musí padnúť do konca roka.
Čo dosiaľ pripravili kraje (júl 2004 -- jún 2005)
-- vypracovali metodológiu procesu a zostavili tímy na prípravu operačného programu
-- zmapovali strategické a koncepčné dokumenty na regionálnej, národnej a EÚ úrovni
-- vypracovali komunikačnú stratégiu pre prípravy programu
-- spracovali rozvojové priority miest a mikroregiónov v regióne Slovensko -- východ
-- zostavili profil regiónu na úrovni NUTS II
-- analyzovali plány hospodárskeho a sociálneho rozvoja KSK a PSK (na úrovni NUTS III)
-- identifikovali hlavné rozvojové problémy na úrovni NUTS II
-- navrhli rozvojové témy, priority a hlavné strategické ciele pre program
-- zastupiteľstvá krajov schválili smerovanie rozvoja v regióne Slovensko -- východ

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa, menuAlias = europa, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 11:57