StoryEditor

Finančná kríza na úrovni reálnej ekonomiky

20.04.2009, 14:31
Banková kríza a prudké celosvetové oslabenie konjunktúry ostávajú určujúcimi témami na kapitálových trhoch.

Dôvera spotrebiteľov, realitné trhy, rozličné ukazovatele reálnej ekonomiky a trh práce signalizujú pokračovanie jazdy z kopca pre ekonomiku USA. Pri niektorých ukazovateľoch vývoja sa objavujú náznaky stabilizácie na veľmi nízkej úrovni. Súbežne s tým inflačné miery klesajú rekordnou rýchlosťou a v rastúcej miere sa hovorí o deflačných scenároch.

Ekonomické údaje poukazujú na masívny prepad priemyselnej produkcie na globálnej úrovni takmer vo všetkých regiónoch sveta a aj na prudký pokles intenzity globálnej výmeny tovarov. Rozvinuté krajiny rovnako ako rozvojové štáty sa nachádzajú pred, prípadne v strede jednej z najsilnejších recesií v dejinách. Jej dopady sa ešte posilnia z dôvodu širokej synchronizácie vývoja na celej planéte.

Eurozóna, ktorá je najdôležitejší obchodný partner krajín SVE nepredstavuje v tomto zmysle žiadnu výnimku. Deflácia je tu však oveľa menej na pretrase ako v USA a ani ECB je nespomína ako bezprostredné nebezpečenstvo.

Na svojom zasadaní začiatkom apríla ECB negatívne prekvapila trhy, keď znížila hlavné úrokové sadzby iba o 25 bázických bodov. Z dôvodu oslabovania ekonomiky a prudko padajúcej miery inflácie účastníci trhu počítajú v najbližšej budúcnosti s minimálne ešte jedným ďalším znížením úrokových sadzieb. Podstatne napätejšie očakávajú trhy „nekonvenčné opatrenia ECB“, ako napríklad oznámenie kúpy štátnych alebo podnikových dlhopisov zo strany centrálnej banky. K tomu sa však zatiaľ z jej strany neobjavili žiadne oficiálne komentáre, jej predstavitelia namiesto toho odkazujú na ďalšie zasadanie ECB v máji.

Národné hospodárstva strednej a východnej Európy sa počas prvých dvoch mesiacov roka dostali pod silný tlak predovšetkým pre ich silné ekonomické prepojenie so západoeurópskymi krajinami, ktoré sa pravdepodobne zošmykli do hlbšej krízy, ako sa zatiaľ predpokladalo. Finančná kríza prešla do krízy na úrovni reálnej ekonomiky.

Dopyt zo zahraničia sa prudko znižuje a predpovede rastu pre región sa priebežne upravujú smerom nadol. V marci sa však situácia na menových trhoch stabilizovala. Najsilnejší impulz pre vývoj kapitálových trhov v regióne zabezpečil vrcholný summit G20 na konci marca.

Navŕšenie objemu prostriedkov zo strany rozvinutých krajín pre MMF, ktoré prekvapilo svojou  výškou, ako aj predbežné zmiernenie bilančných pravidiel pre nelikvidné aktíva, ktoré platia pre banky viedlo k prudkej zmene nálady pokiaľ ide o posudzovanie rizikových investícií. Z toho dokázali vyťažiť aj krajiny SVE.

Pohľad na konkrétne krajiny (Rusko, Maďarsko, Poľsko, Česká republika, Okrajové trhy východnej Európy)

www.raiffeisencapitalmanagement.com

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/financie, menuAlias = financie, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. jún 2024 17:55