StoryEditor

Keď sa Slováci hrajú na Rimanov a Aztékov

07.07.2005, 00:00
Netradičné športy

Hra petang (francúzsky pétanque) pochádza z južného Francúzska, no jej prapodoby existovali ešte preD naším letopočtom. Podľa archeologických nálezov sa vyvinula už deväť tisíc rokov pred Kristom v Turecku. V starovekom Grécku sa vrhalo guľami s cieľom dohodiť ich čo najďalej. Rimania pravidlá hry zdokonalili. Pravdepodobne oni priniesli petang do Galie. Rozšíril sa po celom Francúzsku a vďaka kolonizačným aktivitám národa aj po celom svete.
Čo krčma, to petang. Oficiálnu podobu dostala hra v lyonskom regióne, kde sa v polovici 19. storočia stala športom. Pravidlá štandardizovali v roku 1927, o osemnásť rokov neskôr vznikla Francúzska federácia pétanque a provensálskej hry. Dnes sa tomuto športu venuje takmer 600 tisíc hráčov v približne šesťdesiatich krajinách. Petang bol vždy zábavou ľudu. Vo Francúzsku existuje provizórne petangové ihrisko takmer pri každej krčme. No pohľad na tínedžerov či starcov pohadzujúcich gule v rytme pomalej konverzácie sa naskytne aj v parkoch, na uliciach, v záhradách, skrátka všade, kde možno nájsť trochu neupraveného štrku.
Niečo pre bohémov. Na Slovensko prenikla hra pred jedenástimi rokmi, keď vznikla aj Slovenská federácia pétanque. Ozajstné nadšenie pre tento šport rozprúdil až Premiere petanque klub Bratislava ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/format, menuAlias = format, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 23:59