StoryEditor

Koniec rozdelenej Európy

15.12.2002, 23:00
"Dnešok bol pre Európu veľmi náročný, ale víťazný deň. Nepochybne je to veľký deň novej zjednotenej Európy," povedal unavený, avšak nadmieru spokojný premiér Mikuláš Dzurinda na tlačovej konferencii, ktorá sa kvôli tvrdým rokovaniam o výhodnejšiu ponuku zo strany únie oneskorila o štyri hodiny.

Slovensku a ďalším deviatim uchádzačom sa tak v Kodani otvorili dvere do EÚ. Únia dosiahla finančnú dohodu so Slovenskom, Slovinskom, Maltou, Cyprom, Maďarskom, Poľskom, Litvou, Lotyšskom, Estónskom a Českou republikou, čím sa otvorila cesta k podpísaniu prístupovej zmluvy a vstupu týchto krajín 1. mája 2004. Dohodu, ktorú Slovensko v Kodani dosiahlo považuje premiér za "férovú, vyváženú a pre všetky strany prijateľnú".

Dráma až do konca. Priebeh summitu bol dramatický, pretože Poľsko spolu s partnermi z visegradskej štvorky do poslednej chvíle bojovali za lepšie podmienky. Premiér Dzurinda priznal, že chvíľami sa zdalo, že Slovensko je mimo tejto hry a že nezíska ani euro navyše. Podmienky, ktoré si na záver vyrokovalo sú však podľa neho "neporovnateľne lepšie ako dosiahla Česká republika". "Slovensko získalo viac ako len peniaze, a to pr...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/foto-tyzdna, menuAlias = foto-tyzdna, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 01:23