StoryEditor

"Remiáša zabili, lebo mi pomáhal"

02.06.2003, 00:00

Vypovedali ste v septembri 1995 pred vyšetrovateľom Petrom Vačokom o únose Michala Kováča ml. Keď sa na jeseň 1998 obnovilo vyšetrovanie, už ste vypovedať odmietli. Prečo? Advokáti Ivana Lexu tvrdili, že ste na Slovensko odmietli prísť, lebo nemáte čo k únosu povedať.
Nepamätám sa, že by ma niekto pozval vypovedať. Nikto ma ani neoslovil.

A boli by ste prišli, keby vás oslovili?
Myslím, že nie. Moja výpoveď bola zaprotokolovaná. Vyšli aj rôzne články, rozhovory so mnou. Vypovedal som pred rakúskym súdom. Neviem, čo viac by som ešte mohol v kauze únosu urobiť či povedať.

Prečo ste sa teraz v súvislosti s vyšetrovaním vraždy Róberta Remiáša rozhodli vypovedať?
Pretože ide o môjho priateľa, ktorého vraždu mohla zinscenovať Slovenská informačná služba (SIS). A ak to tajná služba nebola, tak o Róbertovej vražde podľa mňa vedela.

Chceli ste teda prispieť k vyšetreniu?
Áno. Vypovedal som ako utajený svedok.

Zrejme pre to, že máte zmenenú identitu. Ako sa vám s tým žije?
Radšej by som žil so svojou identitou.

Ak bude súd, prídete?
To dnes neviem. Závisí to od toho, kde budem.

Vrátite sa niekedy na Slovensko?
Možno na prechádzku.

Chceli by ste ešte niekedy robiť v tajnej službe?
Nie.

Čím sa teraz živíte?
Prácou.

Príprava únosu
V jednom rozhovore ste sa vyjadrili, že ste raz zabezpečovali stretnutie Jaroslava Svěchotu a Braňa Chila Ptáka. Ten neskôr publikoval dva listy o tom, ako sa podľa neho chystal a uskutočnil "samoúnos" Kováča ml.
Už pred únosom sme sledovali Braňa Chila Ptáka. On o nás vedel. Jeho sledovanie sa nerobilo utajenou formou. Mal úlohu vytiahnuť Kováča mladšieho z domu nenásilnou cestou a zaviesť ho do niektorého z erotických salónov. To sa mu nepodarilo. V čase, keď sme sledovali a blokovali Kováča, druhá skupina v deň únosu ostala sledovať Braňa Chila Ptáka.
Pár dní po únose sme zabezpečovali Železnú studničku, kde sa Svěchota stretol s Braňom Chilom Ptákom.

O čom sa zhovárali?
To neviem. Boli sme tam zo sledovacieho útvaru SIS. Vtedy však prišla skupina nejakých áut, neviem, či išlo o ďalšie autá sledky, alebo to boli ľudia z podsvetia, alebo ktosi iný. Prišli k nášmu autu, povedali, že nás strašne vidieť a že okamžite budú volať nášmu šéfovi. Približne do piatich minút nás odtiaľ naši šéfovia stiahli a išli sme preč.

Vedeli ste, že Braňa Chila Ptáka v čase, keď prišiel na Slovensko, hľadala polícia?
My radoví sme to nevedeli, ale naši nadriadení to podľa mňa museli vedieť.

To, že Braňo Chilo Pták mal vytiahnuť Kováča ml. z domu, ste vedeli už vtedy, keď ste ho sledovali? Alebo ste sa to dozvedeli dodatočne?
Ako účastníci tejto akcie sme sa dozvedeli na niektorej porade, že je volavkou a že má Michala Kováča mladšieho vtiahnuť do niektorého z erotických salónov. To sme vedeli. Dokonca sme zabezpečovali všetky erotické salóny. Pozerali sme otváracie hodiny, zisťov...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/hlavna-tema, menuAlias = hlavna-tema, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 05:45