StoryEditor

Svet vidí iba Fidela Castra

02.02.2003, 23:00

Vo svete ste sa preslávili iniciatívou Projekt Varela, ktorou žiadate o základné ľudské práva na Kube. Podarilo sa vám získať vyše 11-tisíc podpisov. Môže kubánsky režim referendum, o ktoré v tejto iniciatíve žiadate, odobriť?
Neodpoviem na to, na čo by mal odpovedať kubánsky parlament, ktorý sotva možno nazvať parlamentom. Ani kubánski poslanci nie sú schopní v prípade Projektu Varela rozhodovať. Ide o proces občianskeho boja, kde žiadame práva, na ktoré máme ako ľudské bytosti právo a ktoré sú zapísané v ústave. Ide teda o legitímnu a ústavnú požiadavku. Kubánska ústava nie je adekvátna, ak ide o ľudské práva, mnoho práv porušuje a má veľa vnútorných protirečení. Žiadame, aby sa moc, ktorá je dnes nad zákonom, právom a ústavou, podriadila vôli ľudu. Ústava sa musí zmeniť, nie však prevratom, ale národom.
Ako Projekt Varela pokračuje?
Poviem niečo, čo som ešte nepovedal. Pre nás je veľmi ťažká komunikácia s verejnosťou a médiami. Snažíme sa o to, aby sme sa zbavili totalitného režimu, ktorý nerešpektuje ani vlastné zákony v podmienkach, v ktorých nemôžeme dokázať, aká je skutočná podpora Projektu Varela. Rovnako nevieme odhadnúť ani počet ľudí, ktorí režim odmietajú. Po odovzdaní 11-tisíc podpisov proces pokročil. Tisíce Kubáncov pritom našu iniciatívu podpisovali uprostred veľkej represie. To má najväčšiu hodnotu. Občania sa musia zbaviť strachu a ďalej žiadať o svoje práva. Aj počas cesty po Česku a Slovensku som pochopil, že to svet nevidí. Svet nevidí proces zmien na Kube. Vidí iba Fidela Castra.
Svet sa zrejme na Kubu pozerá iba cez zmeny v americkej politike. Minulý rok Kuba doviezla zatiaľ najväčšie množstvo liekov a potrav...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 06:19