StoryEditor

Novoročný výstrel sektu

Perex: Nielen počas novoročných osláv, ale aj k iným príležitostiam stále častejšie siahame po pohári perlivého vína.

Vo vianočnom čísle prezentujeme nekorunovaného kráľa osláv -- šumivé víno. Podobne ako pri mladých vínach nepredstavujeme odrodu, ale sekt ako druh vína. Degustačná komisia hodnotila šumivé vína vo vinohradníckom dome u Richtára v Modre. Miesto bolo zaujímavé aj kvôli skutočnosti, že v starých pivniciach vyše 400 ročného domu vyrába spoločnosť Hacaj sekty klasickou metódou druhotného kvasenia vo fľaši.
História šumivého moku. Výroba šumivého vína je známa už od polovice 16. storočia. Samotný vznik prvého perlivého moku je ale zahalený rúškom tajomstva. Poznáme niekoľko rôznych verzií, ktoré udávajú odlišné fakty. Na jednej osobe sa ale zhodnú takmer všetci vinári aj historici. Ide o postavu benediktínskeho mnícha Dom Pérignona, ktorý v druhej polovici 17. storočia, zdokonalil technologický postup výroby šumivého vína. Metódu postupne prevzali aj ostatní vinári v Champagne a preto je dnes Dom Pérignon považovaný za otca modernej výroby sektov. Slovensko sa v tejto oblasti výroby môže rovnako popýšiť skutočnosťou, že v Bratislave vznikla v roku 1825 prvá výroba šumivého vína v strednej Európe. Založil ju Johann Evangelist Hubert, francúzsky vojak, ktorý sa zranený vracal z napoleónskeho ťaženia v Rusku.
Technológia spracovania. Šumivé vína sa vyrábajú sekundárnou fermentáciou hroznového vína. Poznáme dve základné metódy výroby....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 06:31