StoryEditor

Potomkovia obrov

07.07.2005, 00:00
V džungli južného Mexika žijú lakadónci, potomkovia Mayov. Sami sa nazývajú "skutočnými ľuďmi", žijú izolovane a cudzincov medzi seba takmer nepúšťajú. Aj vďaka tomu si zachovali mnohé kultúrne črty Mayov z obdobia pred španielskymi dobyvateľmi. Lakadóncov navštívil Milan Kováč, ktorý na Filozofickej fakulte UK prednáša o archaických a starovekých náboženstvách.

Keď som sa opýtal môjho lakadónskeho priateľa Chan Kin Jacoba na jeho predkov, povedal mi že to boli obri. Aj o svojom starom otcovi, ktorého osobne poznal tvrdil, že bol obor. Meral vraj štyri metre. Pochyboval som o lakadónskej predstave dĺžkových mier tak som do piesku presne vymeral túto dĺžku. Znova som sa opýtal, či jeho otec bol takto vysoký. Chan Kin Jacobo na chvíľu zaváhala a potom povedal: "Myslím, že bol o niečo vyšší."

V západných krajinách často prevládajú romantizujúce predstavy o Indiánoch. Za všetkých možno spomenúť Winettoua, bizónov a prérie. Keď ste sa ocitli medzi tradične žijúcimi Indiánmi, aká bola realita ?
Ak hovoríme o severoamerických Indiánoch je známe, že veľkej časti slúži ako obživa čerpanie pohonných hmôt a potom kasína. Indiáni v Strednej a Južnej amerike sú stále roľníkmi. Identita, ktorú kedysi mali je v niektorých oblastiach umelo zrekonštruovaná, teda nie pôvodná a v ďalších už prakticky neexistuje. Skutočne dosť veľkou výnimkou je kmeň Lakadóncov, ktorý žije na pomedzí Mexika a Guatemaly. A tento kmeň je pomerne autentický, aj keď ani ten sa neubránil vplyvu západného sveta.
Sú to Mayovia, ktorí sa v 16. až 17. storočí sa uk...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 17:02