StoryEditor

Korupcia uprednostňuje neschopných

Veľa ľudí vás ešte stále pozná ako bývalého guvernéra NBS. Teraz ste prezidentom jednej z najväčších konzultačných spoločností -- Deloitte & Touche (D&T). V ktorej pozícii sa cítite lepšie?
Myslím si, že ťažko porovnávať tieto dve rozdielne pozície. Všetko má svoje výhody a nevýhody. Som typ, ktorý má rád zmenu, to znamená, že po skončení funkčného obdobia v NBS som privítal možnosť zmeniť prácu a do určitej miery aj životný štýl. Na druhej strane funkcia guvernéra určite bola pre mňa jedinečnou príležitosťou. Nielen preto, že možnosť vo svojom živote dosiahnuť túto pozíciu má málo bankárov, ešte menej z nich má šancu podieľať sa na vybudovaní novej centrálnej banky, novej meny, byť pri zrode nového bankového sektora samostatného štátu. Z tohto hľadiska vnímam svoju predchádzajúcu funkciu ako výnimočnú.
Po odchode z NBS o vás nebolo pol roka počuť. Až potom ste nastúpili do D&T. Čo robil bývalý guvernér vtedy?
Istý čas som bol v USA. Keď som sa vrátil na Slovensko, dostal som viaceré ponuky. Niektoré zaujímavejšie boli aj od bánk. Ako bývalý guvernér som však kvôli obmedzeniam nemohol prijať ponuku z bankového prostredia. Keď som zhodnocoval ponuky, ich výhody a nevýhody, rozhodol som sa pre miesto, na ktorom som dnes.
Ešte pred rokom sa v prípade audítorských spoločností hovorilo o veľkej päťke. Kvôli škandálom s upravovaním účtovných výkazov v Amerike už skončila jedna z nich -- Arthur Andersen (AA). Má zmysel hovoriť o výnimočnosti postavenia veľkej štvorky?
V súčasnosti existujú len štyri audítorské spoločnosti, ktoré vďaka svojej veľkosti a globálnemu charakteru poskytujú služby klientom na celom svete...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 22:31