StoryEditor

Nemecká chrípka, rakúska nádcha

16.08.2004, 00:00
Tlak na reformu sociálneho zabezpečenia vyvoláva v sociálnej demokracii vnútorné rozpory

Nemecko sa v týchto dňoch trasie dvoma hlavnými témami. Na jednej strane je to otázka zastavenia reformy gramatiky nemeckého jazyka, na ktoré vyzvalo viacero popredných nemeckých vydavateľstiev. Na strane druhej požiadavka zastavenia reformy sociálneho systému ministra hospodárstva Wolfganga Clementa, známej pod skratkou Hartz IV.
Zatiaľ čo téma reformy písomnej formy nemeckého jazyka vzrušuje predovšetkým novinárov, reforma sociálneho systému zaujíma v Nemecku takmer každého. Koniec koncov -- rozdiel je nielen v témach, ale aj v kvalite obsahu. Písať po novom sa síce v Nemecku naozaj nikomu nechce, ale mnohí si už na novinky v gramatike zvykli. Starých skúsených novinárov to však zdržuje pri práci. O nič menej a o nič viac pri celom spore o dve či jedno "s" v nemeckých slovíčkach naozaj nejde.
Vypisovanie nových formulárov pri žiadosti o podporu v nezamestnanosti však vydesilo nielen tých, ktorých sa to priamo týka, ale aj celý rad na oko nezainteresovaných osôb. Tu nejde o zmenu písania, ale myslenia. Reforma Ha...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 09:02