StoryEditor

Saddámovi by pomohol bagdadský Stalingrad

09.03.2003, 23:00

"Vojna v Iraku sa bude od prvej vojny v Perzskom zálive veľmi, veľmi, veľmi líšiť," povedal v rozhovore pre americký denník The New York Times jeden z najvyššie postavených členov armády Spojených štátov generál Richard Myers. Zvedavým reportérom aj takto vysvetlil, že Amerika bude vo vojne proti režimu Saddáma Husajna technologicky oveľa pripravenejšia než v roku 1991.
Sofistikované strely, masívne nálety, obrovský potenciál pozemných vojsk, to všetko sú tromfy, ktorými chce najsilnejšia krajina sveta položiť na lopatky vojensky slabý iracký režim. Napriek tomu však v americkej armáde neraz zažili, že podceňovať i toho najslabšieho nepriateľa sa nevypláca.
Do útoku! Americký minister zahraničných vecí Colin Powell naznačil, že jeho krajina je do vojny ochotná ísť aj bez mandátu Bezpečnostnej rady OSN. "Ak úsilie odzbrojiť Irak mierovou cestou zlyhá, sme pripravení viesť koalíciu krajín k odzbrojeniu Bagdadu silou aj bez podpory OSN," vyhlásil. Krátko po týchto slovách dostalo ďalších 60-tisíc amerických vojakov príkaz vycestovať do Perzského zálivu. Americký prezident George Bush tým podľa vojenských expertov naznačil, že sa s mierovým odzbrojením už nepočíta. Iste aj preto, že štvrť milióna vojakov v Perzskom zálive zvýšil na 310-tisíc. Niektorí komentátori označili túto cifru za "magickú" preto, lebo ide o silu, ktorá je schopná odštartovať inváziu do Iraku. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 10:05