StoryEditor

M. Machová: "Konali sme zodpovedne."

05.05.2003, 00:00
Autor:
(rk)(rk)(vd)(vd)

Exministerka Mária Machová v reakcii pre FORMÁT povedala, že právne posúdenie toho, ako sa za jej šéfovania rezortu nakladalo s prostriedkami osobitného účtu, vedie podľa nej k viacerým až nespravodlivým záverom. "Za názorný príklad považujem hodnotenie terminovaného vkladu v SKB," povedala. V čase, keď nastúpila na ministerstvo, bolo napríklad viac než 600 miliónov z osobitného účtu uložených v Priemyselnej banke. "Všetci vieme, ako v roku 1999 dopadla. Ak by sme konali tzv. neobozretne, tak dnes ministerstvo privatizácie eviduje 600-miliónovú pohľadávku voči zmienenej banke a asi sa nič nedeje," konštatovala. Vedenie rezortu podľa jej slov stálo veľa úsilia, aby peniaze z tejto banky získalo a uložilo najmä v bankách so štátnou majoritou. "A takou bankou bola aj SKB, do ktorej sme uložili 120 miliónov korún, z ktorých sa predmetom problémovej pohľadávky stala iba tretina."
Zo zistení kontrolórov o tom, že ministerstvo nerobilo výberové konania na banky a že sa o stav SKB nezaujímalo, pripúšťa len absenciu výberových konaní. Odvoláva sa však na stav bankového sektora v rokoch 1998 až 2000. "Samozrejme, vedeli sme aj o problémoch v SKB. Ale v čase, keď boli pokusy o stabilizáciu tejto banky, keď sa uvažovalo o zvýšení základného imania akcionármi štátu a štátne inštitúcie boli nepriamo vyzývané, aby účty v banke nerušili a nezhoršovali jej pozíciu, sa otázka kredibility posudzuje veľmi ťažko."
V súvislosti s postúpením pohľadávky na spoločnosť Europa Tours Machová tvrdí, že to "v tom čase bola prakticky jediná možnosť". Dodala, že urobila všetko preto, aby pohľadávku zabezpečila. Ako príklad uviedla istenie zmenkami.
"Som hlboko presvedčená, že sme v danom čase konali zodpovedne, čoho výsledkom bolo, že úroky z úložiek za spomínané obdobie dosiahli viac než 90 miliónov korún, kým možná strata z pohľadávky je okolo 30 miliónov. Zámerne zdôrazňujem slovo možná, pretože konkurz na Europa Tours nie je ukončený, pohľadávka je bonitná, čo sa uvádza aj v kontrolnej správe. Navyše, na konanie konateľa spoločnosti sme podali trestné oznámenie za podvodné konanie pri zabezpečovaní pohľadávky."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 15:25