StoryEditor

Deviataci majú väčšiu šancu

14.04.2003, 00:00
Možnosť poslať si dve prihlášky na strednú školu deviataci uvítali. Pravdepodobnosť, že budú študovať vybraný odbor, je vyššia, a stres z prijímacích skúšok menší. Riaditelia stredných škôl však svorne tvrdia, že vďaka zmene legislatívy bude v septembri chaos, aký ešte nezažili. Viac v článku časopisu Formát.
  • Fronc: Znižujeme korupčný tlak
  • Na školy bez skúšok?
  • HN: Poslanci, neschváľte spoplatnenie štúdia!
  • HN: Neplatičov vylúčia zo štúdia
  • Záujem o štúdium

    Bratislavčan Maťo chce študovať na gymnáziu. "Poslať si dve prihlášky je super príležitosť. Vybral som si gymnáziá na Haanovej a na Einsteinovej. Vďaka priemeru, ktorý sa vypočítaval zo známok na konci ôsmeho ročníka a v polroku deviateho, som sa bez skúšok na jednu z nich už dostal." Vzápätí zrušil doučovanie z matematiky, ktoré mu so študentkou vysokej školy dohodli rodičia. "Až neskôr som sa rozhodol, že pôjdem aj na druhé prijímačky, pretože si to chcem vyskúšať," dodal.
    V kontraste s radosťou detí sú obavy riaditeľov stredných škôl. Vyzerá to tak, že aj keď je o školu väčší záujem, o budúcich žiakov sa budú "biť". Najväčší záujem je stále o gymnáziá, bilingválne gymnáziá, hotelové a obchodné akadémie. Tie by na rozdiel od stredných odborných učilíšť a odborných učilíšť, ktoré majú problémy s napĺňaním stavov celé roky, mohli vďaka veľkému záujmu zvyšovať kritériá na prijatie. Ale nestalo sa. Boja sa, že by študenti pre vyššie nároky uprednostnili iné školy. To, že sú ich obavy opodstatnené, potvrdzujú aj závery Štátnej školskej inšpekcie, podľa ktorej žiaci základných škôl dosahujú z roka na rok horšie výsledky pri testoch z matematiky a slovenského jazyka -- predmetov, ktoré sú na väčšine škôl rozhodujúcim kritériom na prijatie.
    "Úroveň prijímacích skúšok by sme mohli zvýšiť, to však neznamená, že by sme v triedach mali iba nadaných žiakov s výborných prospechom," povedal Juraj Šenko, riaditeľ Hotelovej akadémie v Prešove. Obáva sa totiž, že sa časť z prijatých rozhodne pre inú školu a on bude musieť zo zoznamu úspešných, ale neprijatých oslovovať ďalších a ďalších. Dovtedy, kým nenájde budúceho stredoškoláka, ktorý mohol mať zo skúšok aj výrazne horšie výsledky, ale je ochotný nastúpiť na ponúkané študentské miesto.
    Preto kým pred desiatimi rokmi boli na gymnáziá prijímaní žiaci s priemerom do 2,0, dnes je kritérium posunuté o pol až jeden stupeň smerom nahor (2,5 až 3,0).
    Príprava...
  • Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
    Zostáva vám 85% na dočítanie.
    menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
    19. máj 2024 04:30