StoryEditor

Ako pripraviť firemný softvér na euro

04.11.2007, 23:00
Autor:
inzerciainzercia
Zavedenie Eura sa netýka len účtovníctva, ale všetkých činností firmy.
(inzercia)

Koniec roka už tradične patrí k obdobiam, kedy firmy a podnikatelia menia svoj účtovný softvér. Každý podnikateľ, či firma má svoje vlastné požiadavky na to, čo by mal dobrý účtovný softvér zvládnuť. V tomto roku k nim pribudla ešte jedna veľmi dôležitá, a to ako účtovný softvér zvládne prechod na menu Euro.

Plánované zavedenie Eura bude klásť na všetky podnikateľské subjekty požiadavky na duálne zobrazovanie cien v Sk a Eur a to už od polovice budúceho roka podľa konverzného kurzu ktorý nám stanoví EK. Na Euro budú musieť by prepočítané ceny výrobkov a služieb, ceny na účtenkách, faktúrach, ale aj na ponukách či výplatných páskach.

„Analýzy zavedenia Eura a programové úpravy v Money S3 sú v plnom prúde,“ hovorí Dušan Peško, riaditeľ spoločnosti CÍGLER SOFTWARE, „síce ešte nie je prijatý generálny zákon o zavedení Eura, ale pracovali sme s predbežnými materiálmi NBS a v súčasnosti analyzujeme vládny návrh zákona, ktorý ide do parlamentu. Ako producent softvéru máme jasnú predstavu o tom, ako zavedenie Eura podporiť naším ekonomickým systémom Money. Pre našich zákazníkov budeme mať nové verzie pripravené včas na jar budúceho roka.“

Zavedenie Eura sa však netýka iba účtovného softvéru. Mnohé firmy používajú na predaj v maloobchodných predajniach registračné pokladnice. Iní zasa predávajú svoj tovar cez internet pomocou tzv. web shopov. Povinnosť duálneho oceňovania sa týka aj ich. V praxi teda nebude firmám stačiť ak sa na zavedenie Eura pripravia iba účtovným softvérom. Zavedenie Eura sa teda týka nielen účtovníctva, ale všetkých podnikateľských činností firmy.

Podľa Dušana Peška je implementovanie Eura do systémov ich spoločnosti komplexné: “V našom prípade nejde iba o systém Money. Obsluhujeme segment malých aj stredných firiem. Okrem účtovníctva, skladov, či miezd naši zákazníci využívajú nadstavbové riešenie pre mobilný predaj, pokladničné systémy, internetové shopy, ekonomické analýzy a daňové formuláre. Pokiaľ má zákazník firemné riešenie postavené na našich produktoch, zavedenie Eura bude podporované komplexne s ohľadom na prepojenia jednotlivých programov.“

Nie všetci podnikatelia na Slovensku však budú mať svoje aplikácie pripravené na zavedenie Eura od svojich dodávateľov. Tí, čo používajú staršie typy registračných pokladníc, alebo svoj softvér používajú už niekoľko rokov bezo zmeny, by mali byť opatrný a informovať sa, či ich pôvodný dodávateľ ešte existuje a na Euro svoje produkty pripraví, alebo či sa budú musieť poobzerať po novom ekonomickom systéme z produkcie súčasných renomovaných softvérových producentov.

„Migrácia zákazníkov je prirodzená, počítame s tým, že okrem zavedenie Eura u našich súčasných zákazníkov pomôžeme s týmto procesom aj novým používateľom, ktorí sa pre naše systémy rozhodnú, pretože ich staré riešenia nebudú na Euro z rôznych dôvodov pripravené včas. CÍGLER SOFTWARE má v súčasnosti v SR viac ako desať tisíc používateľov a naše kapacity sú dostatočné na to, aby sme v roku zavedenia Eura pomohli s týmto procesom ďalším novým zákazníkom, “dodáva Dušan Peško.

Plánované zavedenie Eura sa podnikateľov týka a je najvyšší čas sa začať naň pripravovať. Jedným z prvých krokov môže byť informovanie sa u Vášho dodávateľa, či a ako svoje riešenia pripravuje na zavedenie Eura. Zvoľte si riešenie, ktoré Vám pomôže zvládnuť prechod včas.

Ďalšie informácie na www.money.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/inzercia, menuAlias = inzercia, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 03:33