StoryEditor

Pochúťka nie pre každého

26.05.2005, 00:00
Ustrice sú špecialita, ktorá určite nezachutí každému. Zvykne sa hovoriť, že si ich alebo okamžite zamilujete, alebo si ich už nikdy v živote neobjednáte.

Ustrice sú nielen vzácnou, ale navyše aj neobyčajne zdravou pochúťkou. Obsahujú celý rad zdraviu prospešných látok. Nájdete v nich jód, sodík, vápnik, draslík, mangán, železo, meď, zinok, fosfor a vitamíny A, B1 a B2. Na druhej strane treba dodať, že v tejto lahôdke pripadá na 100 gramov "mäsa" až 80 percent vody, 6 percent bielkovín a 2 percentá tuku.
Prekonané "r". Tradícia tvrdí, že ustrice sa nemajú jesť v mesiacoch, ktoré vo francúzštine neobsahujú písmeno r. Teda v máji, júni, júli a auguste. Údajne sú v týchto mesiacoch chuťovo menej kvalitné a celkovo zlé. Je to však iba veľmi šikovne vyvolaná a ešte lepšie rozšírená legenda, ktorá nemá s chuťou veľa spoločného. Dôvody, prečo sa práve v týchto mesiacoch neodporúča konzumovať vzácna lahôdka, sú v podstate dva. V uvedených teplých mesiacoch, v ktorých sa nevyskytuje písmeno r, sa totiž ustrice vo vodác...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/jedla-napoje, menuAlias = jedla-napoje, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 05:27