StoryEditor

Lotyšsko

24.05.2004, 00:00
Krajina otvorila pracovný trh cudzincom, ale zamestnanie sa hľadá ťažko

Viac než desaťpercentná nezamestnanosť aj v najrýchlejšie sa rozvíjajúcom regióne -- v okolí hlavného mesta Riga -- a približne rovnaký podiel nezamestnaných vo všetkých vekových kategóriách naznačuje, že nájsť prácu v Lotyšsku nie je jednoduché. Priemysel sa len postupne orientuje na výnosnejšie odvetvia, poľnohospodárstvo upadá. Najrýchlejšie sa rozvíja sektor služieb, podľa dostupných informácií však firmy nachádzajú dostatok kvalifikovaných pracovníkov z domácich zdrojov.
Pracovné podmienky. Pracovný týždeň má podľa zákona 40 hodín. Práca nadčas je legálna iba vtedy, keď sa na nej zamestnávateľ a zamestnanec písomne dohodli. Práca na čiastočný úväzok sa v Lotyšsku veľmi nenosí. Preto aj študenti, ktorí môžu pracovať iba počas prázdnin, nepracujú päť dní v týždni po päť hodín (zákon povoľuje maximálne 20 hodín týždenne), ale približne sedem hodín tri dni v týždni.
Ak bol zamestnanec chorý menej než dva týždne, musí zamestnávateľovi po návrate do práce priniesť tzv. A certifikát -- potvrdenie o práceneschopnosti od lekára. Ak choroba trvá dlhšie alebo sa zamestnanec stará o choré dieťa, zamestnávateľ bude žiadať tzv. B certifikát, ktorý okrem lekára musí podpísať aj zamestnávateľ. Prvé dva týždne vypláca zamestnávateľ chorému zamestnancovi mzdu z vlastných zdrojov, potom sa vyplácajú peniaze zo sociálneho poistenia.
Úrady a povinnosti. Povolenie na pobyt v krajine musí získať každý, kto chce v Lotyšsku pracovať, podnikať alebo študovať. Okrem pasu treba...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ludia, menuAlias = ludia, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 10:58