StoryEditor

Liberalizovaná a mnohostranná hospodárska spolupráca

29.09.2005, 00:00

Myslím, že nikto z čitateľov nespochybňuje skutočnosť, že vstup do únie priniesol v živote Maďarska aj susedného Slovenska celkovo pozitívne zmeny. Z príkladov by som na prvom mieste uviedla napr. vplyv na upevnenie našich medzinárodných obchodných a hospodárskych vzťahov, keďže zmluvný systém spoločenstva prináša výhodnejšie podmienky pre aktivity našich krajín a podnikateľov.
Byť členom spoločenstva pre Maďarsko znamená vystriedanie doterajšej praxe prispôsobovania sledovaním aktívnou účasťou na tvorbe politiky spoločenstva a tiež že pri procese presadzovania záujmov musíme nájsť rovnováhu medzi spoločenskými a národnými záujmami.

Maďari zvyšujú vývoz
V obchodných vzťahoch sa s našimi najvýznamnejšími partnermi (Nemecko, Rakúsko, Taliansko) snažíme o ďalší rozvoj dodávok. V záujme zmiernenia koncentrovania nášho vývozu v rámci únie by sme sa však chceli ešte viac sústrediť na trhy, ktoré predstavujú pre Maďarsko potenciálne distribučné možnosti a v ktorej skupine krajín majú relácie spolu s nami vstupujúce do spoločenstva určujúci podiel. Aj keď sa do popredia dostáva bruselské zladenie záujmov členských štátov, nesmieme zanedbať pre nás naďalej dôležité dvojstranné konzultácie a vzťahy obchodnej, investično-motivačnej a hospodárskej spolupráce. Čo sa týka odbytových trhov maďarských výrobkov, určujúci podiel členských štátov únie od polovice deväťdesiatych rokov (73 % v r. 2003) po vstupe do únie zaznamenal vrátane podielu nových členských štátov nárast na 80 % vývozu, v dôsledku čoho váha spoločenstva určujúceho aj doteraz zahraničný obchod Maďarska sa stala ešte markantnejšou.
Kým v rámci únie náš vývoz do EU 15 v minulom roku zaznamenal mierny nárast, naše dodávky sa do nových členských krajín EU zvýšili o viac ako 30 percent .
Maďarsko sa stalo plnohodnotným členom integrácie spolu so svojim severným susedom so Slovenskom. Dnes už spolu prežívame a pritom aj formujeme prax a pravidlá života v rámci únie. Záleží len na nás, do akej miery vieme v našich bilaterálnych vzťahoch využiť úniou poskytované možnosti. Naša najdlhšia hranica, dlhá takmer 700 km, ponúka širokú paletu možností na spoluprácu, cez obchodné vzťahy a služby až po spoluprácu v kapitálovej oblasti, oblasti zamestnávania a cestovného ruchu.

Pozícia malých a stredných podnikateľov
Maďarsko - po Nemecku, Českej republike, Rakúsku, Taliansku, Rusku a Poľsku - je 7. najvýznamnejším obchodným partnerom Slovenska, pričom sa na jeho zahraničnom obchode podieľa so 4,3 %-tami. Myslím, že je pre všetkých relevantné, že pre malé a stredné podnikanie predstavujú susedné krajiny najľahšie dosiahnuteľné vonkajšie trhy. V Európskej únii je spoločenský a hospodársky význam týchto podnikaní široko uznávaný, veď sú to spoločnosti, ktoré svojou každodennou činnosťou prispievajú k budovaniu sociálnej spoločnosti, vytvorením nových pracovných miest, inováciou a poskytovaním služieb. V bilaterálnom obchode so Slovenskom - ktorého objem v tomto roku podľa očakávaní prekročí 2 miliardy EUR - hrá rozhodujúcu úlohu malé a stredné podnikanie so svojim cca 45 % -ným podielom na výmene tovaru.
Výmena tovaru medzi našimi krajinami zaznamenala od roka 2002 dynamický rozvoj a v minulom roku činila cca 1,8 miliárd EUR. Slovenské aktíva, ktoré charakterizujú naše obchodné vzťahy dlhšiu dobu, vzrástli v dôsledku nárastu prekračujúceho vývoz maďarského dovozu z 60 miliónov EUR v r. 2003 na 107 miliónov EUR. Hodnota našich dodávok činila 841 miliónov EUR, kým dodávky zo Slovenska mali hodnotu 948 miliónov EUR.

Strojárska reflexia
Radikálna premena skladby maďarského exportu v minulých rokoch prebiehala sústavným nárastom pomeru produktov spracovateľského priemyslu a dynamickým nárastom podielu strojárenských súčastí a súčiastok. Tento proces odzrkadľuje aj skladba tovaru maďarského vývozu, kde určujúci podiel (78%) majú stroje, zariadenia a iné produkty spracovateľského priemyslu s vysokou pridanou hodnotou. Po vstupe do únie významnou hodnotou sa na maďarskom vývoze podieľajú chladiace a mraziace zariadenia, práčky, zariadenia na automatické spracovanie dát a stroje na spracovanie produktov gumárenského a plastového priemyslu. Z elektrotechnických produktov je na slovenskom trhu dopyt predovšetkým po rádiotelefóny (a ich súčiastky), televízne prijímače a videoprehrávače. Vedľa toho je v poslednom čase stále živší záujem o nové SUZUKI, ktoré bolo v prvom polroku jedným z najhľadanejších typov v susednej krajine. V súvislosti s vývojom slovenského automobilového priemyslu sa ponúkajú pre maďarské podniky nové možnosti dodávok. Na slovenskom trhu sú už niekoľko rokov prítomné naše spaľovacie motory s iskrovým a kompresorovým zapaľovaním, valivé ložiská a rozvodné hriadele.

Vývoz do Maďarska
Vedľa produktov spracovateľského priemyslu - čiastočne v dôsledku zvyšovania ceny ropy na svetových trhoch a čiastočne v dôsledku investícií MOL Rt. realizovaných v rafinérii na Slovensku - bol zaznamenaný výraznejší rozvoj v sortimente ropných produktov.
Čo sa týka tovaru zo železa a oceli je zo slovenskej strany dopyt po odpadoch, plošne valcovaný tovar, uholníkoch, tvarovej ocele, oceľových profiloch, železných a oceľových rúrach a oceľových výrobkoch z nehrdzavejúcej ocele.
V sortimente, ktorý bol v minulosti viazaný certifikáciou (najmä kozmetické prípravky a niektoré potraviny), sa po vstupe do únie rozšírili maďarské dodávky. Na potravinárskom trhu oboch krajín sa rozšírila ponuka, takže stále viac maďarských výrobkov (napr. pálené alkoholy, vína, nealkoholické nápoje, bacon slanina) môžeme kúpiť v obchode.
V slovenských dodávkach v r. 2004 dosiahol podiel výrobkov s vysokou pridanou hodnotou výšku 65%. Vedľa osobných automobilov a ich dielov vyrábaných spoločnosťou VW Slovakia sa realizoval významný maďarský dovoz práčok, kotlov, elektrických transformátorov, farebných televíznych prijímačov a monitorov. Po vstupe do únie nastal dynamický rozvoj aj v nákupe železničných cisterien a prívesov.

Záujem maďarských investorov
Zo strany maďarských spoločností naďalej pretrváva živý záujem o slovenské suroviny a polotovary, akými sú rašelina, ropa, ropné destiláty, zemný plyn (etylén, propylén), surové železo (bloky), ferozliatiny, plošne valcované výrobky, uholníky, profily. So vstupom do únie aj na maďarskom trhu sa objavili slovenské potravinárske výrobky, ktoré v minulosti vyžadovali obmedzené preferenčné zaobchádzanie (napr. mliečne výrobky, údený tovar). Zvýšené tempo obojstranným hospodárskym vzťahom môže dodať rozvoj investícií so spoločnými záujmami, hodnotu tejto formy spolupráce značne zvyšuje, že sme účastníkmi jednotného európskeho trhu.
Podľa údajov Slovenskej národnej banky - vďaka nákupu akcií MOL od drobných akcionárov - bolo Maďarsko s hodnotou investícií vo výške 192 mil. USD najvýznamnejším investorom v susednom Slovensku. Čo sa týka stavu FDI na konci marca r. 2005, stojí Maďarsko so svojimi investíciami v hodnote 820 mil. dolárov na 6. mieste, po Holandsku, Nemecku, Rakúsku, Taliansku a Veľkej Británii.
V poslednom období bol zo strany maďarských spoločností zaznamenaný zvýšený záujem o privatizačné investičné príležitosti, oživený trh s nehnuteľnosťami, cestovný ruch, ochranu životného prostredia a čo sa týka malých a stredných podnikaní, záujem o výrobný sektor a sektor služieb.

Diskutabilná spoločná mena
K deviatim euroregiónom pripojené dve susedné krajiny môžu počítať s novými perspektívami aj v oblasti regionálnej spolupráce. S potrebným sústredením sa počet spoločných, realizovateľných projektov môže zviacnásobiť. Vedľa toho všetkého, ako nová forma spolupráce sa javí hospodárska spolupráca veľkých regiónov prekračujúca štátne hranice (napr. spolupráca realizovaná za účasti rakúskych, maďarských, slovenských a českých pohraničných regiónov).
Zatiaľ vzdialenejšou, ale od vstupu do EU ťažko odlučiteľnou otázkou, je spoločná mena, aj keď niektorí odborníci a členské štáty považujú jej výhody zatiaľ za diskutabilné. Pri vstupe sa maďarská vláda zaviazala aj pre skoré zavedenie spoločnej meny EU - pre zavedenie eura. Podľa môjho názoru nikto nepopiera, že zavedenie spoločnej meny je ďalším krokom vpred v obchode členských štátov, a tým aj v maďarsko-slovenskom obchode. Jeho výhody sú dobre známe: obchod prebieha v spoločnej mene, zaniknú neistoty spojené s kurzom a náklady spojené s transakciami pri zmene valuty, nízke úroky, široký a likvidný kapitálový trh.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/madarsko-slovensko, menuAlias = madarsko-slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 10:09