StoryEditor

Wellness v krajine 1 300 prameňov

29.09.2005, 00:00

Gróf Apponyi sa volá nový luxusný wellnessový hotel, ktorý zriadili v niekdajšom vidieckom feudálnom sídle v Högyésze, asi 60 kilometrov od Siofóku na južnom brehu Balatonu.
V dvojposchodovom barokovom kaštieli je 27 dvojposteľových izieb a štyri apartmány so štandardom štvorhviezdičkového hotela. V pivničných priestoroch je bazén a vaňové kúpele s 51-stupňovou termálnou liečivou vodou, ktorá vyviera na zámockom nádvorí a lieči choroby pohybového ústrojenstva a ženské problémy. Popularita ubytovania v niekdajších vidieckych šľachtických letných sídlach, kombinovaná s vodoliečbou pri termálnych prameňoch, v Maďarsku prudko rastie. Dva takéto hotely v barokových objektoch otvorili aj v turistickom regióne pri rieke Tisa.

Pohodlie a terapie
Wellness je v Maďarsku veľmi frekventovaný pojem a krajina veľmi rýchle pochopila, že to môže byť turistický magnet, pretože koncom minulého storočia sa stal v západnej Európe wellness hitom. O dovolenkové a rekondičné pobyty s vodoliečebnými kúrami je v susednom Rakúsku i v Nemecku, vo Švajčiarsku aj v ďalších západoeurópskych krajinách obrovský záujem. Hotelom a kúpeľným zariadeniam, ktoré rastú v západnej Európe ako huby po daždi, vytvorilo Maďarsko lákavú konkurenciu. Každoročne otvárajú niekoľko nových kúpeľných a najmä módnych špičkovo vybavených wellness hotelov. Okrem pohodlia v štýlových, zvyčajne štvorhviezdičkových hoteloch môže ponúknuť vodoliečbu v prírodnej liečivej vode.
Vo viacerých hoteloch sú aj perfektne vybavené ordinácie zubárov a laboratóriá, ktoré zahraničným pacientom pripravia nový chrup v špičkovej kvalite a za cenu nižšiu než doma. Špičkové služby začali ponúkať aj oční lekári a optici, niekde už robia tiež korekčnú a drobnú plastickú chirurgiu.

Voda zdravia
Maďarsko má totiž vyše 1 300 termálnych prameňov a tretinu využíva aj na liečebné účely. Ministerstvo zdravotníctva schválilo termálne pramene a liečebné zariadenia v 22 kúpeľných mestách a 62 obciach na kúpeľnú liečbu pod zdravotníckym dozorom. Za posledných 35 rokov otvorili 125 kúpeľných objektov. Voda pomáha najčastejšie po úrazoch, pri chorobách pohybového ústrojenstva, dýchacích ciest, kardiovaskulárnych, tráviacich či gynekologických problémoch, niektoré pramene sa používajú aj na pitné kúry či inhaláciu.
Do kúpeľov prichádzajú aj chorí na liečebný pobyt s odporúčaním lekára, ktorí hradia malú časť z každej procedúry a služby, ale aj samoplatcovia na obnovu kondície. Pretože už niet zotavovní veľkých podnikov ani odborov, kde sa platila za bývalého režimu za podnikový poukaz symbolická suma a trhovú cenu veľa rodín zaplatiť nemôže, vznikol zaujímavý podporný systém. Zamestnávateľ môže kúpiť od štátu a raz ročne prideliť zamestnancovi osobitnú poukážku v cene minimálneho mesačného platu. Poukážkou možno zaplatiť ubytovanie, stravu, kúpeľné či rekreačné služby. Tak vzniká možnosť vytvárať väčšie komplexy pre rozličné skupiny rôzne náročných domácich i zahraničných návštevníkov so spoločnými i s oddelenými službami.

Bazény plné atrakcií
Príkladom sú kúpele v starobylom mestečku Sárvár na polceste medzi Neziderským jazerom a Balatonom. Investori, samozrejme, rátali s veľkým celoročným záujmom z neďalekého Rakúska a pred dvomi rokmi otvorili pri dvoch horúcich žriedlach komplex kúpalísk, liečebných kúpeľov a wellness. Pod holým nebom je od jari do jesene otvorený plavecký bazén, viacúčelový plážový bazén, kĺzačka, bazén s vlnobitím, bazén detskej zábavy i pre batoľatá. Od jesene do začiatku teplých mesiacov hostia využívajú polokrytý liečebný a polokrytý zážitkový bazén s rozličnými atrakciami. Majú k dispozícii aj krytý liečebný bazén, wellness, do ktorého patria tiež sauny, aromatické či bylinkové kúpele, a oddelenie masáží, kde okrem klasickej poskytujú aj aromatickú, medovú, zvukovú rezonančnú či módnu thajskú masáž. Kryté bazény sú chodbou prepojené so štvorhviezdičkovým kúpeľným hotelom, ktorý má vlastné liečebné centrum. Popri fyzikálnej terapii, masážach či gymnastike na lekársky predpis a tradičnej vodoliečbe je tam vaňový kúpeľ v sárvárskych termálnych kryštáloch a ďalšie vodoliečebné procedúry. Maďarské kúpele objavila aj celosvetová hotelová sieť Radisson SAS, ktorá obďaleč postavila 200-posteľový päťhviezdičkový kúpeľný hotel. Ďalší päťhviezdičkový má v kúpeľoch Bük pri rakúskych hraniciach.
Pretože významnú časť zahraničnej klientely tvoria cudzinci, často staršia generácia, ktorá už nemá rada trmácanie v autách či autobusoch, kúsok od Hévízu, jedných z najvýznamnejších medzinárodne uznávaných maďarských kúpeľov, s írskym kapitálom prestavujú niekdajšie sovietske vojenské letisko. Lietadlo zo Švajčiarska či z Nemecka na pol druha hodiny skracuje cestu k najväčšiemu európskemu jazeru s horúcou vodou. Z krátera z hĺbky 36,5 metra vyviera za sekundu 420 litrov mierne rádioaktívnej vody, bohatej na síru, fosfor a minerálne látky. Za 28 hodín sa všetka voda v jazere s plochou 4,7 hektára vymení.

Voda namiesto nafty
Väčšinu maďarských termálnych prameňov poznali už starí Rimania. No v Hajdúszoboszló, v susedstve známej hortobágskej pusty, na zvláštnu tmavohnedú vodu zafarbenú asfaltom a jódom natrafili geológovia iba v roku 1925, keď bez úspechu hľadali ropu. Obsahuje dvadsať rozličných minerálov a napúšťajú ňou 19 krytých i otvorených bazénov, kde sa ročne vystrieda milión návštevníkov. V lete sú to vo vodnom parku dovolenkári, zvyčajne celé rodiny, a po celý rok v osobitných bazénoch ľudia s bolesťami najmä pohybového ústrojenstva.
Do zrekonštruovaného komplexu s piatimi termálnymi bazénmi v Harkány neďaleko chorvátskych hraníc prichádzajú ľudia s chorobami pohybového ústrojenstva. Voda je však účinná aj pri chronických gynekologických zápaloch, môže vraj vyliečiť aj zápalom zapríčinenú sterilitu a pretože pomáha tiež pri psoriáze, prirovnávajú ju k našim Smrdákom.
Väčšina zahraničných hostí prichádza, samozrejme, z Rakúska, v Sárvári a Harkány majú na pultoch aj prospekty v poľštine a češtine v presvedčení, že im bude rozumieť i Slovák. A keby predsa len potreboval tlmočníka, takmer v každom kúpeľnom centre sa nájde niekto zo slovenskej menšiny, aby pomohol.

Za čím k susedom?
Staršia generácia slovenských občanov pozná predovšetkým budapeštianske termálne kúpele. Kým sme žili za železnou oponou bez možnosti ciest na Západ, Maďarsko bolo krajinou jednodenných individuálnych ciest, rodinných či kolektívnych podnikových víkendov a týždňových dovoleniek pri Balatone či v Hévíze. Zsolt Köles, riaditeľ cestovnej kancelárie Pepita Tours z Komárna, tvrdí, že klientela zo Slovenska v čase neobmedzeného cestovania opäť objavila Maďarsko. V ostatných rokoch pribúda najmä dvoj-, trojdňových i dlhších okružných poznávacích autobusových ciest. Vyberajú si ich veľmi často firemné kolektívy a idú na prehliadky starobylých vidieckych miest, za maďarskou gastronómiou, ochutnávkou špičkových miestnych vín v starých pivniciach a kúpaním v termálnych kúpaliskách či aquaparkoch.
Hoci vodné atrakcie sa začali budovať aj u nás, na južnom Slovensku určite inšpirované i maďarskou skúsenosťou, v porovnaní s južným Slovenskom sú tie maďarské často väčšie a výrazne komfortnejšie. Denne obslúžia vraj až 300-tisíc návštevníkov.
Pre našinca je príťažlivý Győr, pretože je vzdialený necelú hodinku jazdy od hraníc, vstupné je porovnateľné s naším a človek sa tam príležitostne dohovorí aj po slovensky. Západne od Hévízu na troch hektároch zelene a parku v Kehidakustány sú rodinné zážitkové kúpele s trinástimi bazénmi a bazénikmi, vonkajším i krytým termálnym bazénom s bujnou zeleňou v stredomorskom štýle, terasami na troch poschodiach, 94-metrovým toboganom so zvukovými i svetelnými efektmi, s ostrovom s jacuzzi, podvodnou masážou a saunovou oázou. Stredoslováci a Východoslováci jazdia zasa do malých kúpeľov v Egeri. Tí náročnejší stihnú v jednom dni aj Aquaticum v Debrecíne, najvýchodnejší vodný park a kúpele v krajine. Nádherný nový vodný park je pod presklenou kupolou plný zelene a stredomorských rastlín i kvetov. Deti výskajú na kĺzačkách, pri umelom vlnobití a ďalších atrakciách. Skleneným tunelom je vodný park prepojený s rovnomenným štvorhviezdičkovým hotelom s balneoterapiou.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/madarsko-slovensko, menuAlias = madarsko-slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 17:42