StoryEditor

Daniela Rážová: Nikdy sa nesmiete vzdávať

19.02.2007, 23:00
Majiteľka realitnej kancelárie Bond Reality Daniela Rážová.

K podnikaniu sa prvýkrát dostala už ako 18-ročná. V rodinnej firme totiž musela zastúpiť mamu. Netrvalo však dlho, a spolu s priateľom rozbehli vlastný biznis. Napriek existencii silnej konkurencie sa rozhodli pre reality. Cesta do Ameriky jej totiž otvorila oči a zistila, že to, čo sa u nás tvári ako seriózny obchod, by za veľkou mlákou nemalo šancu. A neľutuje, dnes patrí medzi špičku v regióne hlavného mesta. Majiteľka realitnej agentúry Bond Reality Daniela Rážová.
Za necelé štyri roky na trhu sa dokázala presadiť, a to bez predchádzajúcich skúseností s realitným obchodom. Ako sama priznáva, je tvrdohlavá a vie ísť za svojím cieľom. "Veci musíte robiť poriadne a nikdy sa nesmiete vzdať, aj keď sa nedarí," približuje svoju životnú aj podnikateľskú filozofiu. Ako priznala, za veľa vďačí aj výchove a tomu, že si všetko musela vybojovať sama. "Také veci si potom človek viac váži."
Bratislava už nestačí
Prvú firmu - reklamnú agentúru, mala už ako 21-ročná. Dnes je o šesť rokov staršia, šéfuje vlastnej realitke a uvažuje, čo ďalej. V Bratislave sa podieľa na jednom z najvýznamnejších projektov - výstavbe bytového komplexu Koloseo, prostredníctvom partnerských organizácií však preniká aj do ďalších regiónov. A mimo jej záujmu nezostáva ani zahraničie. "Chytáme sa príležitostí, ktoré sa ponúkajú. Ale všetko, čo budeme v budúcnosti robiť, by sa malo týkať realít," tvrdí Daniela Rážová.
Oblastí, v ktorých sa angažuje, je však viacero. Svoje sklony k písanému slovu, ktoré ju doviedli až k štúdiu žurnalistiky, využíva aj v súčasnosti. Prispieva do odborných časopisov a má za sebou aj svoju knižnú prvotinu. To, že sa svoje rady a postrehy týkajúce sa realitného obchodu rozhodla zverejniť, sa však stretlo s údivom. "Ľudia nechápali, že takto v podstate pomáham aj našej konkurencii. Ale je dôležité, aby sa v realitách naši klienti stretávali s profesionalizmom a so zodpovedným konaním. V opačnom prípade to vrhá zlé svetlo na nás všetkých," hovorí Rážová.
Aj preto sa s viacerými partnermi na trhu rozhodli založiť Asociáciu realitných maklérov. Chcú presadiť, aby každý maklér musel prejsť skúškami a získať potvrdenie, že môže svoju prácu vykonávať. A spĺňal tak všetky predpoklady na to, aby zákazník od neho odchádzal domov spokojný.
Dôležití sú ľudia
Daniela Rážová je príjemná šéfka, aspoň to o sebe tvrdí. "Ale vyžadujem rešpektovanie stanovených pravidiel. No mám rada, keď sa veci riešia s úsmevom." Pretože len zamestnanec, ktorý sa teší do práce, odvedie stopercentný výkon. A zároveň ho nič nenúti hľadať si nové pôsobisko. Na realitnom trhu v Bratislave je podľa nej maximálne dvadsať kvalitných agentúr a tie si svojich najlepších pracovníkov strážia. Aj preto si Bond Reality svojich ľudí väčšinou vychováva. "Je to síce trochu aj riziko, ale máme s tým dobré skúsenosti," dodala. Najviac ju baví práca s ľuďmi, aj preto, a aj pre neustálu zmenu, ktorú obchod s realitami prináša, si vybrala na podnikanie práve túto oblasť.
V súčasnosti má firma viac ako štyridsať zamestnancov a jej majiteľka začína veci organizovať tak, aby v priebehu pár rokov mohla preniesť starostlivosť o jej každodenný chod na svojich kolegov. Splnila si totiž už svoj sen, má vlastný dom a postupom času by do neho malo pribudnúť aj dieťa. Tráviť pätnásť hodín v práci už nebude možné. "Chcem veci zorganizovať tak, aby som v prípade potreby mohla prísť aj s kočíkom a veci odrokovať." Zatiaľ však voľného času veľa nemá, ak si ho nájde, trávi ho s priateľmi, na lyžiach či so svojím psom. A s fotoaparátom v ruke. "Už ako mladá som sa na celé hodiny zatvárala do kúpeľne a bavila sa s fotografiami." Dnes už používa digitál, ale radosť z fotografovania ju neopustila. Možno sa časom Daniela Rážová rovnako ako v podnikaní úspešne presadí aj v tejto oblasti. Ako tvrdí jej okolie, talent na to má.

Čo mám rada
- stretávať sa s priateľmi
- pozitívny vzťah k životu
- fotografovanie

Čo nemám rada
- ľudskú hlúposť
- keď veci riešia nekompetentní ľudia
- aroganciu a klamstvo

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 02:43