StoryEditor

Popularita úžitkových áut rastie

10.05.2007, 00:00

Možnosť odpočtu DPH využíva čoraz viac podnikateľov. Vidno to aj na štatistikách predaja vozidiel. Zo 17 718 registrovaných vozidiel na Slovensku za prvý štvrťrok 2007 bolo 12 852 registrovaných v kategórii M1 -- osobné automobily, a 4 529, teda vyše tretiny, v kategórii N1 ako úžitkové vozidlá.
Vlani sa v rovnakom čase predalo o vyše 1 200 vozidiel menej. Napriek tomu, že vozidlá v kategórii M1 tvorili vyše dve tretiny predaja, podieľajú sa na zvýšení len vyše tristo novoregistrovanými vozidlami. Áut v kategórii malých úžitkových vozidiel sa registrovalo medziročne bez jedného kusu o rovných deväťsto viac.
Finančný poradca Juraj z Dunajskej Stredy, ktorý si neželal uviesť svoje priezvisko, si nové auto v kategórii N1 kúpil vo februári. Vymenil ho za iný model, ktorý tiež podľa legislatívy patril medzi malé úžitkové vozidlá. "Priznávam, že pri mojej profesii nepotrebujem úžitkové vozidlo, je to len môj dopravný prostriedok ako každé iné osobné auto. Keďže však kvôli ročnému obratu som platcom DPH, ako finančnému poradcovi by mi pripadal hriech podobnú ponuku nevyužiť," hovorí. Ako priznáva, nebyť možnosti odpočtu dane, kombi model by si pravdepodobne kvôli o niečo vyššej cene nekúpil. Takto však využije väčší batožinový priestor na dovolenkách, keďže auto používa aj na súkromné účely.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. jún 2024 12:05