StoryEditor

3GSM definitívne prestrihol drôt

26.02.2007, 23:00

Telefóny nie len na telefonovanie -- to je trend, ktorý sa potvrdil na najväčšom svetovom stretnutí spoločností pôsobiacich na telekomunikačnom trhu. Podpora GPS, DVB-H a HSDPA, tak si výrobcovia predstavujú mobilné telefóny. A aj keď ich rozšírenie a obľuba zatiaľ nie sú masové, blízka budúcnosť by im mala dať za pravdu. Množstvo fanúšikov získali práve na skončenom kongrese 3GSM v španielskej Barcelone. Niektoré z noviniek, ktorými výrobcovia zaútočili na viac ako 55-tisíc návštevníkov podujatia, si teraz predstavíme.
Nokia v ofenzíve
Najväčší výrobca mobilov sa nenechal v katalánskej metropole zahanbiť. Potvrdenie spomenutých trendov predviedol na modeli E90. Tento komunikátor nebude zvyčajným doplnkom bežných ľudí, ale zaslúži si pozornosť. Jeho výbava (a, samozrejme, aj rozmery) je totiž impozantná --- displej s rozlíšením 240 x 320 bodov zobrazí 16 miliónov farieb, nie je však jedinou zobrazovacou jednotkou. Po otvorení sa objaví jeho "väčší brat" ponúkajúci až 800 x 352 bodov, ktorý umožňuje prehľadnú prácu s funkciami, prezeranie webu či prácu s e-mailom (ktorú veľmi uľahčí aj vstavaná klávesnica). Alebo možno sledovať filmy či video. E90 pracujúca na platforme Symbian 9.2 ponúka množstvo funkcií začínajúc GPRS a HSDPA končiac, čerešničkou na torte je aj navigácia GPS. Jeho cena však výrazne presiahne 20-tisíc korún.
Nokia však nezabudla ani na ľudí, ktorí majú hlbšie do vrecka. Tých by mala osloviť napríklad novinka 3110 Classic. K bežným funkciám získajú aj MP3 prehrávač, 1,3 Mpx fotoaparát, Bluetooth, USB a pamäťovú kartu microSD. To všetko za cenu niečo viac ako 6-tisíc korún.
ŔŔŔ od Motoroly pokračuje
Motorola boduje so svojimi štýlovými mobilmi aj u nás. Na 3GSM potvrdila, že do pekného dizajnu vie zabaliť aj špičkové funkcie. Model Z8 už na pohľad zaujme netradičným riešením, doslova sa prilepí k tvári vďaka "zlomu" v jeho strede. A ponúkne tak spolu s funkciou CrystalTalk redukujúcou okolité ruchy kvalitnejšiu komunikáciu. HSDPA, EDGE ani GPRS nerobia problém, telefón poskytne na displeji so 16 miliónmi farieb aj prehrávanie videa a tak isto kvalitné fotky 2 Mpx fotoaparátom a vstavanou kamerou. Tie možno ukladať až na 4 GB pamäte, ktorú poskytnú microSD karty. Obsahuje aj bezdrôtovú technológiu Stereo Bluetooth s hudobným prehrávačom. Cena by mala byť známa v apríli.
Prada má štýl
LG požičal KE850 výrobcovi luxusných doplnkov Prada, a ten sa nenechal zahanbiť. Asi najzaujímavejšou špecialitou tohto modelu je veľký displej nahrádzajúci klasický touchpad. Na ňom sa jednotlivé tlačidlá zobrazujú len počas ich používania, veľké LCD totiž detekuje dotyky prsta. Dopĺňa ho aj niekoľko pevných ovládačov na spodnej a bočnej strane prístroja. Prada zvláda prácu so základnými kancelárskymi formátmi doc, xls, pdf, ppt a txt, fotenie aj nahrávanie videosekvencií. Je to však "len" telefón na báze 2G, takže zábava sa trochu zredukovala na MP3 a video prehrávač zvládajúci formát MPEG4. Konektivitu zabezpečuje Bluetooth a USB. Cena je otázna, vzhľadom na povesť značky Prada sa však určite nezaradí do zástupu dotovaných korunových telefónov.
O miesto pod slnkom zdatne bojuje aj Samsung. Aj keď jeho telefóny o chvíľu nebude ani vidieť. Ide najmä o modely série UltraEdition II, v ktorej vyniká 5,9 milimetra hrubá, alebo skôr tenká 5.9-tka. Výrobcovi sa do nej podarilo vtesnať napríklad 3 Mpx fotoaparát, o zábavu sa postará prehrávač MP3 a súborov MPEG4 a o spojenie s okolím Bluetooth a USB. V Európe by sa mal objaviť už v tomto štvrťroku.
Nič do vrecka
A na záver trocha softvéru. Microsoft už oznámil príchod novej generácie operačného systému Windows Mobile 6. Zlepšenia by mali uľahčiť prácu s celkom novým Office Mobile balíkom, jednoduchšia a efektívnejšia bude aj prepojiteľnosť s Vistou či Windows Live službami. Novinku by na starom kontinente ako prvý mal obsahovať smartphone Orange SPV E650 od HTC, a to do konca júna tohto roka.
Práve HTC ako líder medzi výrobcami zariadení s Windows Mobile predstavil novú pýchu svojej ponuky, komunikátor HTC X7500 Advantage. O jeho rozmeroch niečo napovedá aj päťpalcový displej a hmotnosť viac ako 350 gramov. Aj preto s dodáva s vlastným koženým puzdrom. Svojím výkonom už začína pripomínať malý notebook, do tejto kategórie ho radí aj cena presahujúca 30-tisíc korún. Za bohaté multimediálne a používateľské funkcie sa však platí.

Čo je...
GPS (Global Positioning System)
-- satelitný navigačný systém.
HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) -- prináša maximálne prenosové rýchlosti na sťahovanie dát z internetu do hodnoty 3,6 Mb/s. V súčasnosti dostupné terminály však umožňujú pripojenie rýchlosťou maximálne 1,8 Mb/s.
DVB-H (Digital Video Broadcast -- Handheld) -- umožňuje sledovať digitálne vysielanie napríklad na mobilnom telefóne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 19:40