StoryEditor

Ján Chudoba: Zarába, keď sa iným nedarí

08.01.2007, 23:00
Stačilo osem rokov po skončení školy, aby sa z robotníka v montérkach stal podnikateľ so všetkým, čo k tomu patrí. Kým na začiatku stál pri páse v mliekarni, dnes spolumajiteľom a neodmysliteľnou súčasťou firmy na spracovanie plastového odpadu. 28-ročný konateľ spoločnosti Plasto-Ban Ján Chudoba.

Stačilo osem rokov po skončení školy, aby sa z robotníka v montérkach stal podnikateľ so všetkým, čo k tomu patrí. Kým na začiatku stál pri páse v mliekarni, dnes spolumajiteľom a neodmysliteľnou súčasťou firmy na spracovanie plastového odpadu. 28-ročný konateľ spoločnosti Plasto-Ban Ján Chudoba.
Študoval vo svojom rodnom meste v Bánovciach nad Bebravou na strojníckej priemyslovke. Plastom sa venoval len v jednej maturitnej otázke, ktorú si však nevytiahol. "Ani mi nenapadlo, že budem niekedy niečo robiť s plastmi," hovorí. Nesťažuje sa však, že by mu znalosti zo školy nepomohli v kariére. Získal tu vedomosti zo strojárstva, ktoré využíval ako zamestnanec a teraz aj vo vlastnej firme.

Začiatky pri páse
Po škole sa zamestnal v mliekarni. "Prvý rok som robil pri páse." Po roku dostal na starosť pasterizačnú stanicu. "Tá práca obnášala obrovskú zodpovednosť za 150-tisíc litrov mlieka denne," tvrdí. Nemal priamych podriadených, ale ostatné prevádzky záviseli od toho, kedy a aké suroviny z pasterizačnej stanice dostanú. V mliekarni pracoval šesť rokov. "Mliekarčina si vyžaduje soboty aj nedele. To sa nesklbovalo s mojimi záujmami. Preto som začal hľadať prácu, v ktorej budem mať cez víkend voľno," vraví Chudoba.
Zareagoval preto na inzerát spoločnosti Hela, ktorá sa zaoberá vstrekovaním plastových výliskov, a prihlásil sa na konkurz. Po prijatí ho vyslali na jednoročnú stáž do Nemecka. "Okrem jazyka som sa tu naučil veľa o vstrekovaní, recyklácii a regranulácii plastov. V Nemecku sa zrodila myšlienka, s ktorou pracujeme teraz. Videl som, ako tu prebieha recyklácia plastových prebytkov."
V spoločnosti Hela pracoval ďalšie dva roky ako nastavovač vstrekovacích listov a zmenový koordinátor. Potom dostal ponuku zo spoločnosti, ktorá prevádzkovala skládku odpadov. Ponúkli mu miesto vedúceho plastového hospodárstva. Plast sa tu drvil a využíval ako alternatívne palivo. "Plast sa však dá využiť omnoho lepšie. Lebo ak sa rozdelí vyseparuje, zdrví sa a spraví sa z neho jeden druh identického materiálu, je možné ho veľmi dobre využiť v nasledujúcej výrobe."

Tri mesiace od nápadu po prvú dodávku
Na skládke si najviac uvedomil, ako zaostávame v spracovaní plastového odpadu. "Videl som rozdiely medzi technológiou spracovania v Nemecku a na Slovensku a rozhodol som sa, že si skúsim založiť vlastnú firmu." Po trištvrte roku dal preto výpoveď a s ďalšími spoločníkmi založil firmu Plasto-Ban. Svojich partnerov nemusel ani dlho presviedčať. Od rozhodnutia po zrealizovanie prvej dodávky ubehli len tri mesiace. Oveľa dlhšie však trvalo, než Chudoba presvedčil sám seba, aby začal podnikať. "Veľmi ťažko sa hľadá nejaké odvetvie na podnikanie, ktoré by už nebolo zastúpené. Tu som však videl priestor na realizáciu dobrého nápadu."
O recyklovaný materiál je veľký záujem. Dá sa využiť podobne ako nový materiál, ale je podstatne lacnejší.

Nie odpad, ale materiál
Firma Plasto-Ban vykupuje plastové prebytky od spoločností, ktoré lisujú plastové výrobky pre automobilky. Pri výrobe vzniká množstvo nepodarkov, ktoré sa dajú po spracovaní ďalej zužitkovať. Jednu pobočku majú v Trnave, druhú na Orave. Na oboch miestach majú vlastnú drvičku, v Bánovciach nad Bebravou je kancelária. Odmieta však, že by vykupovali odpad. "Pre mňa to nie je odpad, ja v tom vidím surovinu, ktorú možno spracovať a použiť v následnej výrobe."
Po privezení plastových prebytkov do továrne, je potrebné ich rozdeliť podľa jednotlivých druhov. Firmy ho síce už posielajú vyseparovaný, musia ho však prekontrolovať. "Niekoľko zrniečok iného druhu vám môže znehodnotí celý materiál." Potom tento materiál vhodia pracovníci do drviča. Každý materiál musia drviť zvlášť, a po prechode na iný druh je drvičku nutné dôkladne vyčistiť.
Keď rozbiehal firmu, musel sám spolu s ďalším spolumajiteľom pracovať pri drvičke. Trvalo to pol roka. Prvého zamestnanca zobrali po dvoch mesiacov fungovania. "Išiel som od strojov, pretože je to nutnosť. Roboty sa nebojím. Treba ale hľadať nových zákazníkov a ponúkať materiál. Stal sa zo mňa obchodník." Ešte aj teraz sa občas postaví za stroj a drví plasty. "Keď vidím, že chlapi potrebujú pomôcť, tak to nie je žiaden problém." Za prísneho šéfa sa však nepovažuje. "Keďže som si sám prešiel všetky tieto výroby, viem si vážiť každého pracovníka."

Komplexná služba
Chudoba sa neobáva, že by v budúcnosti jeho firma nemala dostatok práce. Kvôli rozvoju automobilového priemyslu na Slovensko prichádzajú ďalšie firmy, ktoré pre automobilky lisujú plasty. "A interiér auta, to je predsa samý plast." Predpokladá, že onedlho bude môcť jeho firma ponúknuť zákazníkom komplexný cyklus recyklácie. Jednotlivé druhy materiálov by boli zdrvené,regranulované a vrátené priamo zákaznikovi. Do recyklácie plastových fliaš sa však pustiť neplánuje.
Veľa času trávi v aute. Mesačne najazdí asi šesťtisíc kilometrov. Jedenkrát do týždňa jazdí do Trnavy aj na Oravu. Okrem toho jazdí za zákazníkmi na Slovensku aj do zahraničia. "Predtým, ako som začal podnikať, veľmi rád som šoféroval. Dnes sadám za volant s víziou šťastného návratu domov."

Víkend pre rodinu a pre organ
V práci trávi každý deň desať až dvanásť hodín. Po práci sa venuje manželke a synovi. Televízor takmer nezapína. "Pozriem si televízne noviny a dosť. Ani nie preto, že nemám na to čas, ale nemám k tomu žiadny vzťah." Nechodí ani do kina. "Bol som len raz s manželkou, aj to za slobodna." Rád však chodí do divadla.
Na rodinu a záľuby mu počas týždňa nezostáva veľa času. V sobotu je s rodinou a v nedeľu sa venuje svojej najväčšej záľube - hre na organ. Častokrát celé hodiny. Na organe začal pritom hrávať až v pätnástich rokoch. V začiatkoch denne cvičil aj päť hodín. Už po prvom mesiaci cvičenia odohral v kostole prvú omšu.
Ak mu zostane ešte voľný čas, hráva futbal a tenis, v zime hokej. Veľa času mu však zaberie jedenapolročný syn. "Narodil sa presne v čase, keď sme rozbiehali firmu. Práve nám priviezli prvý stroj." Pred preberaním nového stroja dal však prednosť účasti na pôrode. Na priateľov mu veľa času nezostáva. Ísť s nimi na pivo sa mu podarí maximálne raz za mesiac.

Čo ma baví
- rodina
- hudba
- šport, predovšetkým loptové hry

a čo nie
- jazda v aute
- hlučné zábavy

01 - Modified: 2003-05-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rijádom otriasla séria útokov 02 - Modified: 2003-05-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čerpanie eurofondov sa nelepší 03 - Modified: 2003-05-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Musia sa splniť prísne pravidlá 04 - Modified: 2003-05-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Real Madrid v turínskej odvete aj s Raúlom 05 - Modified: 2003-05-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nový Wembley asi pokrstia Brazílčania
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. júl 2024 06:24