StoryEditor

Štát podporuje bývanie mladých

27.03.2007, 00:00

Mladí ľudia môžu získať vďaka štátnej podpore najvýhodnejšie úvery na bývanie. Môžu dostať nielen zvýhodnené hypotéky, ale aj nižšie úroky zo Štátneho fondu rozvoja bývania.
Štátom podporované hypotéky pre mladých sú tohtoročnou novinkou. Každý človek do 35 rokov, ktorý nezarába viac ako 1,3-násobok priemernej mzdy, môže získať hypotéku s úrokom až o 2,5 percenta nižším, ako by mal pôvodne dostať. V súčasnosti tak o úver môžu požiadať mladí ľudia, ktorých hrubý príjem je nižší ako 23 670 korún. Keďže táto suma sa každý štvrťrok prehodnocuje na základe priemernej mzdy za predchádzajúci štvrťrok, už od apríla budú môcť dotované hypotéky získať aj ľudia, ktorí zarábajú v hrubom 27 500 korún. V júni sa však táto suma pravdepodobne opäť zníži asi na 24-tisíc korún. Za posledný štvrťrok totiž bývajú vždy najvyššie priemerné platy kvôli vianočným a koncoročným odmenám a trinástym platom. V prvom štvrťroku vždy priemerná mzda opäť klesne.
Nižší úrok možno dostať maximálne z úveru vo výške 1,5-milióna korún. Kto si požičia 1,5-milióna na 30 rokov a namiesto úroku vo výške sedem percent, dostane úrok 4,5 percenta, mesačne ušetrí na splátkach 2 424 korún. Keďže klient platí nižší úrok len prvých päť rokov, ušetrí celkovo vyše 145-tisíc korún. Po uplynutí piatich rokov dostane štandardný úrok ako ostatní klienti.
Nevýhodou tejto štátnej podpory je, že štát ju bude každoročne prehodnocovať. Môže sa teda stať, že po jednom roku ju štát zníži a klient tak bude platiť vyššie úroky. Štátna podpora však môže aj vzrásť.
Mladí ľudia majú výhody aj pri čerpaní úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Namiesto štandardného úroku vo výške 3,5 percenta, za ktorý fond v súčasnosti ponúka väčšinu svojich úverov, ľudia do 35 rokov môžu dostať úver s dvojpercentným úrokom. Takisto si môžu aj požičať viac peňazí ako ostatní. Namiesto jedného milióna predstavuje pre nich najvyšší možný úver až 1,5-milióna korún.
Kto chce dostať úver zo fondu, musí takisto spĺňať podmienky minimálneho a maximálneho príjmu. Príjem žiadateľa musí byť minimálne 1,3-násobok a maximálne trojnásobok životného minima. To znamená, že ak žiada o úver jeden dospelý človek, jeho čistý príjem sa musí pohybovať medzi 6 474 korunami a 17 430 korunami.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 17:59