StoryEditor

Nelegálneho softvéru je stále veľa

10.05.2007, 00:00

Hoci osveta a informovanosť v oblasti používania nelegálneho softvéru v posledných rokoch značne pokročila, nedá sa povedať, že by pirátske kópie z našich počítačov zmizli. Podľa odhadov združenia Business Software Alliance (BSA) má stále ešte 47 percent programov, nainštalovaných v slovenských počítačoch, nelegálny pôvod. Toto združenie sa angažuje v presadzovaní bezpečného a legálneho, digitálneho sveta. Pôsobí vo vyše 60 krajinách sveta.
Najlepšou ochranou je prevencia. Platí to aj v tomto prípade. Čísla však dokazujú, že ešte stále veľa podnikateľov berie tento problém na ľahkú váhu. Následky by mohli byť veľmi nepríjemné. Nielen vysoké finančné straty, ale v prípade súdnych, trestných postihov, nepochybne hanba a strata dobrého mena spoločnosti.
Čierny obchod prekvitá
"Výrobe falzifikátov sa v súčasnosti venujú celé zločinecké skupiny. Tie isté skupiny, ktoré obchodujú s bielym mäsom a pašujú narkotiká. Rozdiel je v tom, že táto činnosť je pre nich oveľa výnosnejšia. Menšie riziko, menšie logistické problémy a vyššia zisková marža," hovorí Roman Karabelli z Business Software Alliance (BSA), a dodáva. "V minulosti sme sa bavili skôr o podlicencovaných firmách. Dnes sme v situácii, že aj na náš trh už prichádzajú falšované škatuľové verzie softvéru, ktoré pochádzajú z nelegálnych lisovní v zahraničí. Je možné kúpiť si nosiče, nerozoznateľné od originálov, s vodotlačou, hologramom, so všetkým ako sa patrí. Len ich cena je o 40 až 60 percent nižšia oproti trhovým cenám."
Nákup falzifikátov viac zasahuje sektor privátnych používateľov. Firmy, ak už nakupujú, tak väčšinou u autorizovaných distribútorov. Často však zakúpenú licenciu takzvane nadužívajú a inštalujú softvér vo väčšom počte počítačov, než povoľuje.
Otestujte sa
1. Existujú vo vašej firme záväzné pravidlá na používanie výpočtovej techniky a internetu?
2. Vykonávajú sa vo vašej spoločnosti pravidelné kontroly legálnosti používaného softvéru -- softvérové audity?
3. Máte jednotnú metodiku evidencie softvérových licencií -- softvérový manažment?
4. Majú vaši zamestnanci v pracovnej zmluve definovanú spoluzodpovednosť za používanie softvéru a výpočtovej techniky?
Ak ste na väčšinu uvedených otázok odpovedali nie, odporúčame vám legálnosti vami používaného softvéru venovať zvýšenú pozornosť. Nedodržiavanie týchto pravidiel totiž zvyšuje riziko, že práve vo vašich firemných počítačoch sa objaví nelegálny softvér.
Tvrdšie postihy
"Od začiatku minulého roka začal platiť nový trestný zákon, ktorý sprísnil postihy za porušovanie autorských práv, nielen k softvéru. Finančné pokuty zostávajú na pôvodnej úrovni, ale trest odňatia slobody môže dosiahnuť až 10 rokov. Samozrejme, v zákone je taxatívne vymedzené, v akých mimoriadne závažných prípadoch to tak môže byť. Ide najmä o organizovanú kriminalitu a podobne," hovorí Karabelli.
Softvérové pirátstvo ovplyvňuje viac faktorov. Často sa spomína ako hlavná motivácia vysoká cena týchto produktov. Pravdou však je, že ceny, najmä po vstupe Slovenska do Európskej únie, sú na našom a okolitých trhoch v súčasnosti jednotné. Cenové zvýhodnenia pre krajiny bývalého východného bloku nám už veľké firmy odňali. Ak sa porovnávame s krajinami, ktoré majú podobné ekonomické ukazovatele ako my a aj porovnateľnú životnú úroveň, zisťujeme, že miera pirátstva je v nich veľmi odlišná. Dôležitú úlohu zohráva aj mentalita ľudí v konkrétnej krajine a príležitosť. Nie všade je možné dostať sa k pirátskemu softvéru ľahko. Internet nám uľahčuje život aj v tejto oblasti. Pirátskych stránok, aukčných stránok s falzifikovaným softvérom či sietí typu peer to peer, ktoré umožňujú neautorizovaný prenos programov, je dnes už neúrekom.
Mne na to neprídu
Nazdávať sa, že práca s nelegálnym softvérom ostane okolím nepovšimnutá, by mohlo byť veľkým omylom. BSA prevádzkuje telefónnu infolinku, prostredníctvom ktorej môže na vaše pirátstvo upozorniť prakticky ktokoľvek. Možno aj pomstychtivý, prepustený zamestnanec, ktorý sa cíti ukrivdený.
"Nemáme žiadne represívne právomoci, vždy musíme postupovať v súčinnosti s orgánmi činnými v trestnom konaní. K anonymom sa staviame veľmi zdržanlivo. Každé oznámenie sa najprv preveruje. Polícia, aby mohla vykonať kontrolu, potrebuje povolenie na prehliadku, ktoré nedostane len tak jednoducho. Musí tam byť viac overených zdrojov, aby sa začalo konať. Falošné obvinenia nie sú časté. Stalo sa nám však aj to, že sa po oznámení a následnej kontrole žiadne nedostatky vo firme nezistili. Podľa dátumov na dokumentoch sme však skonštatovali, že firma si legalizovala príslušné záležitosti len pár dní pred príchodom kontroly. Aj tu teda funguje, zrejme ako všade inde, riziko úniku informácií na rôznych úrovniach," hovorí o svojich skúsenostiach s infolinkou Karabelli.
Nevedomosť neospravedlňuje
"Veľký problém je, že mnoho majiteľov a manažérov vo firmách ani nevie, kto je zodpovedný za legalitu používaného softvéru vo firemných počítačoch. Odpoveď je jednoduchá. Leží jednoznačne vždy na štatutároch firmy. Nemôžu ju len tak jednoducho delegovať na niekoho iného a zbaviť sa jej. Väčšinou si to uvedomia až pri medializácii konkrétnych prípadov," hovorí Miroslav Kolhánek zo spoločnosti Gratex International a pokračuje. "Keď si to uvedomia, tak až potom sa snažia o nejaké nápravné opatrenia. Prvotným opatrením býva, že riešenie tejto úlohy hodia na plecia svojmu ekonómovi, prípadne odborníkovi na informačné technológie, ak ho vo firme majú. To však nemusí priniesť uspokojivé riešenie."
Softvérový audit
Najrozumnejšie je pristúpiť ku kvalitnému softvérovému auditu. Znamená to dôkladne si zistiť, čo má firma nakúpené a čo má vo svojich počítačoch nainštalované. Porovnať realitu s účtovníctvom a majetkom firmy. Často sa zistia veľmi prekvapivé skutočnosti, pretože jednotliví zamestnanci môžu mať na svojich počítačoch nainštalované bez povolenia vedenia vlastne čokoľvek. Potom sa pristúpi ku konkrétnym opatreniam, často veľmi reštriktívnym, spojeným aj s personálnymi zmenami. Inokedy sa tieto opatrenia končia tým, že firmy sa dodatočne zalicencujú. Niekedy, najmä v prípade väčších podnikov, môže ísť aj o státisícové položky, ktoré jednorazovo musia na legalizáciu používaného softvéru vynaložiť. Dá sa však postupovať inak a vďaka spolupráci s kompetentným odborníkom aj ušetriť.
Legálne a efektívne
Kolhánek považuje za dôležité urobiť aj dôkladný systémový poriadok. "To je úlohou spoločností ako sme my, ktoré majú štatút softvérového audítora. Vyhodnotíme skutočný stav a pomenujeme konkrétne chyby. Môžeme odporučiť nielen dolicencovanie produktov, ale aj navrhnúť nové pravidlá so zreteľom na ekonomiku firmy a všeobecne z pohľadu využívania výpočtovej techniky v podniku. Snažíme sa ľudí upozorňovať na to, aby nepostupovali zbytočne rýchlym spôsobom a bez uváženia len dokupovali chýbajúce licencie. Treba nakupovať to, čo sa aj efektívne využije. Dobrým príkladom sú bežné programy na písanie textov. Mnoho firiem ich napriek bohatým možnostiam využíva len ako trošku modernejší písací stroj. Neuvažujú nad tým, či zamestnanec naozaj potrebuje k svojej práci to, čo má v počítači. V mnohých prípadoch by stačili jednoduchšie, lacnejšie produkty. Pri celkovej systémovej optimalizácii výpočtovej techniky by mohli podnikatelia dosiahnuť výrazné ušetrenie finančných prostriedkov."
Pozor na účtovníctvo
V prípade podnikateľských subjektov treba upozorniť na to, že nielen poctivé zakúpenie softvéru ho robí legálnym. Mnohé firmy podceňujú práve evidenciu a správne zaúčtovanie softvéru do firmy. Táto chyba môže neskôr spôsobiť vážne problémy. Správne vedené účtovníctvo môže, naopak, spoločnosti pomôcť, ak ju polícia preveruje pre podozrenie z používania nelegálneho softvéru. Často sa stáva, že mnohé spoločnosti majú pri kontrole problém nájsť všetky účtovné a licenčné doklady. Niekedy sú dokonca už skartované, hoci programy sa ešte stále používajú.
Účinnou obranou proti softvérovému pirátstvu je aj precízna evidencia softvéru, úzko prepojená s účtovníctvom.

NAJČASTEJŠIE PRIESTUPKY
-- Použitie jednej licencovanej kópie na inštaláciu vo viacerých počítačoch
-- Kopírovanie diskov na účely inštalácie a distribúcie
-- Využívanie možností aktualizácie, bez legálnej kópie
-- Nadobudnutie akademického alebo iným spôsobom obmedzeného softvéru
-- Výmena diskov v rámci alebo mimo pracoviska

RIZIKÁ
-- Zvýšená hrozba nákazy vírusmi
-- Nedostatočná dokumentácia
-- Žiadna záruka
-- Nemožnosť využitia technickej podpory
-- Nemožnosť využívať aktualizácie softvéru

TRESTY
-- Odňatie slobody na 5 výnimočne až 10 rokov
-- Vysoká finančná pokuta
-- Prepadnutie majetku
-- Súdny príkaz zastaviť používanie softvéru
-- Náhrada škôd spôsobených nelegálnym používaním

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 21:02