StoryEditor

Ďalekohľad alebo digitál? Oboje

04.12.2006, 23:00

Ďalekohľadom si odfotíte tvár zlodeja, ktorého sledujete na konci svojho stometrového pozemku. A to skôr, ako stihne preskočiť plot a zachrániť sa pred vaším pitbullom. Žiadna fikcia, ale spojenie špičkovej približovacej optiky a digitálneho čipu umožňujúceho zaznamenávať obraz, či dokonca nahrávať video. A to bez toho, aby si majiteľ musel ďalekohľad odtrhnúť od očí a zaostrovať vedľa stojaci fotoaparát s mohutným teleobjektívom.
Práve ľudia, ktorí sa snaží chrániť si majetok, turisti, ktorým sa nechce nosiť so sebou objemnú fotografickú výbavu či nadšenci venujúci sa pozorovaniu prírody by určite vedeli oceniť digitálny fotoaparát integrovaný do kvalitného ďalekohľadu. Veď je určite frustrujúce, keď po niekoľkohodinovom čakaní konečne v diaľke vybehne na rúbaň medvedica s mladými a niekoľkosekundový zážitok si pozorovateľ nestihne zaznamenať.
Dve optiky
Výrobe takýchto ďalekohľadov sa nevenuje veľa firiem, medzi najznámejšie patria Bushnell či Fomei. "Vedľa samotného ďalekohľadu je zabudovaná separátna optika s porovnateľným zväčšením, ktorú využíva čip zaznamenávajúci obrázok," vysvetlil princíp týchto zariadení majiteľ firmy zaoberajúcej sa ich predajom Miroslav Matoušek. Takže používateľ sa na objekt nepozerá tou istou optikou ako digitál, "vidí" však to isté. Na jeho odfotenie stačí stlačiť spúšť na tele ďalekohľadu.
Kvalita snímok by však ani stredne náročného fotografa určite neohúrila. Svojimi troma megapixelmi (pri drahších prístrojoch) nedokážu konkurovať ani bežným kompaktným digitálom. Ako však ubezpečuje Matoušek, "sú vybavené pomerne silným objektívom, takže aj na veľkú vzdialenosť urobia ďalekohľady s integrovaným digitálom slušné zábery." Na sto metrov sa tak dá kvalitne odfotografovať napríklad evidenčné číslo na automobile, dokáže však urobiť aj veľmi pekné fotky mesiaca. Používajú sa CMOS čipy, ktoré sú síce lacnejšie a so slabším rozlíšením, no pre krátke expozície postačujú.
Od troch do dvadsať
Šetrenie je namieste, treba si uvedomiť, že samotné kvalitné ďalekohľady nie sú investíciou niekoľkých stoviek, ale tisícov korún. Ceny pri ich "digitálnych" druhoch sa začínajú zhruba pri hranici 3-tisíc korún. Oproti drahším modelom však majú jednu nevýhodu, a tou je absencia LCD displeja na prezeranie fotografií. Je preto potrebné pripojiť sa k počítaču (na čo štandardne slúži USB kábel) a zhotovené snímky si prezrieť na ňom.
Nepraktické je to aj z dôvodu obmedzenej pamäte. Niektoré lacnejšie modely nemajú pamäťové karty, ale len internú pamäť. Tá napríklad pri najlacnejšom modeli Bushnellu postačí na 70 obrázkov pri maximálnom rozlíšení 640 x 480 bodov. Sú však aj modely v vyšším rozlíšením až 2 048 x 1 536 bodov. Aj preto sú okrem limitnej vzdialenosti pre schopnosť zaostrenia kapacita pamäte a sloty na karty dôležitými parametrami, ktoré treba pri kúpe vziať do úvahy. A to najmä pri prístrojoch poskytujúcich fotky vo vyššom rozlíšení, prípadne schopných nahrávať aj videosekvencie. Tie už stoja viac ako 10-tisíc korún, špička v segmente sa predáva za viac ako 20-tisíc.
Hodí sa statív
Každý ďalekohľad s digitálom spolupracuje s PC či notebookom. Okrem už spomenutého USB kábla býva súčasťou prístroja aj softvér na úpravu obrázkov, teda výbava identická s kompaktnými digitálmi. Rovnaké je aj napájanie pomocou AAA alebo AA batérií. Takisto je štandardom aj závit na pripojenie statívu. Môže sa hodiť, takéto ďalekohľady nie sú vybavené stabilizátorom obrazu. Ich hlavný účel použitia, a síce priblíženie vzdialených objektov, pritom nie je doplnením o digitál nijako obmedzený a je na rovnakej kvalitatívnej úrovni ako pri bežnom ďalekohľade.
Pociťujete teda potrebu sledovať z primeraného odstupu svojho partnera či partnerku a zachytiť dlho hľadaný dôkaz? Pocit istoty si môžete kúpiť za pár tisíc korún. Stále bude lacnejší ako súkromný detektív.

Monokulárny "foťák" od Bushnella (plus foto)
-- Monokulárny ďalekohľad na nízkom statíve s digitálnym záznamom obrazu na 2,1Mp čip.
-- Priemer objektívu 50 mm, antireflexné vrstvy MC, zväčšenie 15x až 45x, hranoly BK-7.
-- Pogumované, vodotesné telo, vyťahovacia slnečná clona, mäkká taška a hliníkový kufrík.
-- Farebný vyklápací LCD displej, softvér, USB kábel, diaľková spúšť.
-- Interná pamäť 16 MB, digitálne zväčšenie 15x.
-- Zorné pole 42 metrov (15x) až 22 metrov (45x) / 100 m, zaostruje od 4 metrov
-- Hmotnosť 711 gramov, dĺžka 295 mm.
Cena: cca 17 500 Sk

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 20:20