StoryEditor

Na peniaze si počkáte

19.06.2007, 00:00

Realitné fondy nekupujú len nehnuteľnosti. Zákon im dovoľuje aj investovať do cenných papierov spoločností, ktoré sa realitami zaoberajú.
Keďže nehnuteľnosti sú pomerne málo likvidné, to znamená, že sa nedajú veľmi rýchlo premeniť na peniaze, správcovské spoločnosti musia mať na účtoch v bankách aspoň desať percent z hodnoty majetku fondu. Tieto peniaze slúžia na vyplácanie podielnikov. Ak by správcovská spoločnosť všetky peniaze investovala do nehnuteľností a do cenných papierov, musela by vždy, keby chcel niekto vybrať svoje peniaze, predať nejakú nehnuteľnosť alebo cenné papiere.
Napriek tomu však budú správcovské spoločnosti minimálne na začiatku obmedzovať vyplácanie peňazí podielnikom. Tí sa tak k svojim peniazom dostanú veľakrát až po niekoľkých rokoch. Správcovské spoločnosti tak chcú zabrániť tomu, aby do fondov investovali neskúsení investori a zároveň sa chcú ochrániť pred masívnym vyberaním peňazí z fondov. Ak by chcelo veľa podielnikov vybrať naraz svoje peniaze, fond by bol pravdepodobne donútený predať niekoľko nehnuteľností. Keďže by ich asi musel predať pod cenu, aby získal rýchlo peniaze, ohrozilo by to aj výnosy ostatných podielnikov.
V Asset Managemente Slovenskej sporiteľne si napríklad podielnici nemôžu svoje peniaze vybrať prvý rok od začiatku vydávania podielových listov. Po uplynutí tohto roku môžu podielnici o vyplatenie peňazí za podielový list požiadať, správcovská spoločnosť má však na ich vyplatenie až šesť mesiacov. Tatra Asset Management nebude podielnikov vyplácať ešte dlhšie. Peniaze im nie je povinný vyplatiť počas prvých troch rokov fungovania fondu.
Počas prvých troch rokov nemusí peniaze vyplácať ani Prvá penzijná. Peniaze rovnako ako Tatra Asset Management by mala vyplatiť čo najskôr po podaní úplnej žiadosti. Samozrejme, že správcovská spoločnosť môže vyplatenie peňazí oddialiť. Investičná a dôchodková zase nie je podľa štatútu svojho realitného fondu povinná vyplácať počas prvých dvoch rokoch fungovania fondu. Štatút zároveň hovorí o tom, že po podaní žiadosti o vyplatenie peňazí má správcovská spoločnosť na to až 12 mesiacov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 02:33