StoryEditor

Mobil nám pomôže vyberať šaty

04.02.2008, 23:00

Čo sa stane nasledujúcich päť rokov, môžeme zatiaľ len hádať, odborníci z IBM však už majú v niektorých veciach jasno. Ponúkajú totiž niekoľko riešení, ktoré by mali v najbližších rokoch výrazne ovplyvniť naše životy.
Ekologické problémy by sme mali vedieť riešiť účinnejšie. Pomôže tomu jedna podstatná vec -- ochrana prírody už nebude na ťarchu našich účtov. Zabezpečí to inteligentná energetická technológia, ktorá umožní ovládať spotrebu elektriny na diaľku pomocou mobilu alebo internetu. Upozorní nás na zbytočne zapnuté spotrebiče, ponúkne výpisy spotreby energie, takže si každý bude môcť skontrolovať aktuálnu spotrebu. Šetriť elektrinou tak bude jednoduchšie. Distribútori ponúknu vďaka inteligentným energetickým sieťam zákazníkom možnosť využívať zelené zdroje, ako napríklad slnko a vietor. Vďaka technologickému pokroku sa ich využívanie stane finančne zaujímavejšie.
Ďalšia novinka poteší vodičov, ktorí si šoférovanie príliš neužívajú. Moderné technológie totiž umožnia prepojiť automobili s cestou. To prinesie väčšiu bezpečnosť aj možnosť vyhnúť sa čoraz častejším zápcham. Výsledkom bude nielen úsporu času a pohonných látok, ale zníži sa aj záťaž životného prostredia a, samozrejme, aj psychiky motoristov. Inteligentné dopravné systémy v mestách budú synchronizovať semafory na križovatkách tak, aby bola premávka čo najplynulejšia, v prípade problémov ponúknu aj alternatívne trasy. Samotné vozidlá budú navzájom komunikovať, "spoločnú reč" nájdu tiež s vozovkou, takže upozornia vodiča na vývoj dopravy pred ním a dokážu preventívne reagovať na nebezpečné situácie.
Okrem odbúrania stresu na cestách prispeje k zdraviu obyvateľov planéty aj lepšia informovanosť o tom, čo jedia. Budú totiž poznať presný zdroj i zloženie výrobkov, ktoré si kúpia v obchode. Špičkové softvéry zabezpečia detailné údaje o klíme a pôde, kde boli potraviny vypestované, akým pesticídom či znečisteniu museli vzdorovať. K dispozícii budú tiež informácie o spotrebe energie pri výrobe stravy, ako aj o teplote a kvalite vzduchu v kontajneroch, v ktorých sa dobroty prepravovali až na náš stôl. Vyspelé čidlá a systémy nám povedia, čo jeme, ešte pred tým, ako to vložíme do úst.
Pri nakupovaní, ale nielen pri ňom, nám pomôže aj mobilný telefón. Ten sa stane radcom i v banke, nahradí peňaženku, navigátor pri návšteve neznámych miest, či sprostredkuje vstupenky do kina. Dámy ocenia, že postačí vyfotiť si odev kamarátky a telefón sám vyhľadá jeho značku a najbližšie miesto predaja. Skúšenia v kabínke či pred zrkadlom bude minulosťou -- trojrozmerný obraz vlastnej postavy v novom outfite jednuducho pošlete svojim známym s otázkou, či vám pristane alebo nie. Do reštaurácie už nikdy nepôjdete "na blink" -- mobil vyhľadá tú správnu podľa vašej chuti a zariadi rezerváciu. A po dobrej večeri sa majiteľ inteligentného prístroja bez obáv vyberie napríklad na diskotéku, lístky bude mať dopredu zabezpečené.
No a na záver niečo pre chorých. O niekoľko rokov totiž lekár bude disponovať doslova nadprirodzenými schopnosťami. Nové technológie mu ponúknu röntgenový zrak, bude detailne počuť napríklad tep srdca a odhalí tak aj ten najslabší šelest. Trojrozmerné znázornenie tela prinesie novú vizualizáciu zdravotných záznamov. Postačí kliknúť myškou napríklad na žalúdok a všetky potrebné údaje získa ošetrovateľ v priebehu sekundy. Počítač ich porovná so stovkami tisíc záznamov iných pacientov, čo zlepší diagnostiku ochorení a voľbu liečebných postupov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 06:07