StoryEditor

Voľby sa skončili, nastupujú lobisti

Hoci ešte nie je jasné, ako bude vyzerať budúca vládna koalícia, záujmovým skupinám to nebráni, aby parlamentným stranám dali verejne najavo, čo chcú.
O väčšiu pozornosť ako v minulosti sa už hlásia domáci podnikatelia. Peter Mihók zo Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory vyhlásil, že boli doteraz v tieni záujmu vlády a očakávajú väčšiu podporu malých a stredných podnikov. Nezaostávajú ani poľnohospodári, ktorí si od strán sľubujú viac dotácií. Predseda poľnohospodárskej a potravinárskej komory Ivan Oravec si vie predstaviť zvýšenie priamych platieb na 65 z plánovaných 54 percent na tento rok. Domáci podnikatelia aj poľnohospodári budú mať v prípade, že budú vo vláde Smer, SNS či HZDS šancu uspieť. Všetky strany to majú v programoch.
Voľby priniesli aj prvý spor: Odbory totiž za predvolebnú podporu Smeru chcú politické krytie svojho programu, napríklad vyššiu minimálnu mzdu. So Smerom na to už majú aj zmluvu. Nepáči sa to Republikovej únii zamestnávateľov. Podľa nich odbory v záujme zdravej tripartity nemajú vstupovať do politického života.
Podnikatelia a banky unisono tvrdia, že nová koalícia zrejme nebude príliš naklonená podpore podnikateľského prostredia. Dá sa očakávať aj silný lobing investorov, ktorí mali ešte pred februárovou koaličnou krízou záujem o privatizáciu nákladných železníc či teplární. Ak bude v koalícii Smer, budú to mať ťažké.
Politický signál už vyslali aj finančné trhy. Upozorňujú: Ak bude vláda založená len z bývalých opozičných strán, bude sa slovenská koruna prudko oslabovať. Dnes by kurz koruny príliš kolísať nemal, hranicu 38 korún za euro asi neprekročí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/parlamentne-volby-2006, menuAlias = parlamentne-volby-2006, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 09:31