StoryEditor

Vlani paušálnu daň platilo 21,5 tisíca osôb

20.02.2003, 23:00
Autor:
SITASITA

Fyzické osoby odviedli vlani na paušálnej dani za 11 mesiacov do štátneho rozpočtu 141,6 mil. Sk. V porovnaní s predchádzajúcim rokom to predstavuje zvýšenie o 72,9 mil. Sk. Počet podaných daňových priznaní sa vlani medziročne zvýšil o 74 % a presiahol 21,5 tisíc. Na jedného daňovníka tak pripadala zaplatená daň vo výške 6 560 Sk, kým v predchádzajúcom roku to bolo 5 543 Sk. Informoval o tom Jozef Mach z tlačového oddelenia Ministerstva financií SR. Avšak zdaňovanie paušálnou daňou chce rezort financií od budúceho roka zrušiť.
Paušálna daň je osobitný spôsob zdaňovania príjmov fyzických osôb, pri ktorom sa zdaňujú priamo príjmy daňovníka bez odpočítania akýchkoľvek výdavkov alebo nezdaniteľných častí. Úhrn príjmov z činností, ktoré sa môžu zdaňovať paušálnou daňou, však nesmie presiahnuť 2 mil. Sk. Daňovník pritom nemusí viesť účtovníctvo, ale len zákonom predpísanú evidenciu o príjmoch, majetku využívanom na podnikanie, pohľadávkach a záväzkoch a o prijatých a vydaných účtovných dokladoch.
Paušálnu daň môže platiť daňovník, ktorý má príjmy z poľnohospodárskej výroby, lesného a vodného hospodárstva a má na výkon tejto činnosti osvedčenie, to znamená, že ide o samostatne hospodáriaceho roľníka alebo má príjmy z vybraných živností. Od roku 2002 môže túto daň platiť aj daňovník, ktorý má príjmy z použitia alebo z poskytnutia práv z priemyselného alebo iného duševného vlastníctva vrátane práv príbuzných autorskému právu. Ide napr. o hercov, spevákov, autorov literárnych diel, autorov počítačových programov, ktorým sa vypláca honorár podľa autorského zákona.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podnikanie-a-demokracia, menuAlias = podnikanie-a-demokracia, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 23:16