StoryEditor

Sieťam peer to peer odzvonilo

20.07.2006, 00:00

Najväčším problémom pre vydavateľstvá sa okrem nelegálneho kopírovania CD stali peer to peer siete, preslávené aj značkou P2P. Spočiatku boli určené len na zdieľanie obrázkov a osobných súborov, ale rýchlo sa objavili programy ako Napster, BitTorrent, Kazaa či eDonkey a P2P siete sa začali používať na sťahovanie hudby, filmov a programov. Na niektoré z nich sa každý deň prihlásilo až dva a pol milióna používateľov denne.
Ich popularita však podľa výskumu firmy Ipsos Insight prudko spadla. Až tri štvrtiny skladieb nachádzajúcich sa v prenosných MP3 prehrávačoch sú kúpené legálne. Výsledky výskumu sú v rozpore s tvrdeniami predstaviteľov veľkých nahrávacích domov bojujúcich s pirátstvom.
Používatelia internetu využívajú P2P čoraz menej a pribúdajú servery, ktoré umožňujú sťahovať si hudbu legálne, ale za peniaze. Výskum sa uskutočnil medzi viac než tisíckou mladých Američanov. V ich MP3 prehrávačoch bola takmer polovica skladieb z legálne kúpených CD a jedna štvrtina pochádzala z nákupov na internete.
Legelálnej hudby, stiahnutej prostredníctvom P2P sietí, nebola ani pätina. Iba šesť percent bolo možných uznať za pirátske v pravom slova zmysle, pochádzali totiž z nelegálne kopírovaných CD. Na jeden prehrávač pripadlo priemerne sedemsto pesničiek. Informovalo o tom internetové vydanie poľského denníka Gazeta Wyborcza.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 09:31