StoryEditor

Ruské firmy sa ČR vyhýbajú

04.08.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Pravdepodobne už tento piatok podpíšu šéfovia ruskej spoločnosti Evraz zmluvu o kúpe ostravskej spoločnosti Vítkovice Steel. Pôjde zatiaľ o najväčšiu ruskú investíciu v Českej republike. Doteraz Rusi so vstupom do českých podnikov váhali.
Významnejšie ruské nákupy v Česku sa dajú spočítať na prstoch jednej ruky. Už koncom 90. rokov síce koketovala s českým trhom ropná firmy LUKoil, ktorá dokonca začala budovať sieť benzínok a uchádzala sa o kúpu pardubického Parama, zo súťaže však nakoniec vycúvala a niekoľko rokov po tom o ruských priemyselníkoch nebolo v ČR vôbec počuť. Až vlani ruská strojárska firma OMZ kúpila tri dcérske spoločnosti plzenskej Škody: Škodu JS, Škodu Kovárny a Škodu Hutě. Celkovo Rusi prevzali firmy s obratom 5 miliárd Kč a dvoma tisíckami zamestnancov. Druhý väčší firemný obchod nasledoval takmer po roku, keď ruský distribútor počítačových hier 1C kúpil českú firmu Cenega, menšieho hráča z rovnakého odboru. A tento rok prišla privatizácia Vítkovíc Steel.
Omnoho aktívnejší sú Rusi na trhu s nehnuteľnosťami. Už niekoľko rokov čulo nakupujú hotely, obytné budovy a kúpeľné domy, hlavne na Karlovarsku. Podľa šéfa karlovarského Infocentra Petra Masáka dnes vlastnia v najznámejších českých kúpeľoch asi 40 percent hotelov a penziónov s takmer štvrtinou lôžok. Tento rok sa moskovská firma Vel začala zaujímať dokonca o kúpu kúpeľov Bílina na Teplicku. Z obchodu zatiaľ zišlo: zástupcovia Bíliny by radšej kúpele, do obnovy ktorých je potrebné investovať asi 400 miliónov Kč, nechali v majetku mesta. Ako však dodal bílinský zástupca starostu Milan Pecháček, hľadajú partnera a záujem Rusov o spoluprácu ďalej trvá.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 02:45