StoryEditor

E.ON-u hrozí vysoká pokuta

23.11.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Nemeckému energetickému koncernu E.ON hrozí pokuta stovky miliónov eur za údajné marenie vyšetrovania.
Európska komisia má podozrenie, že firma úmyselne alebo z nedbalosti porušila pečať, ktorá chránila vstup do miestnosti, kde vyšetrovatelia zhromažďujú dôkazy. Komisia v rámci tohto vyšetrovania zisťuje, či sa E.ON spolu s ďalšími koncernami zúčastnil na karteli. Podnik však podľa agentúry Reuters toto obvinenie odmieta.
K podobnému obvineniu komisia od začiatku svojej existencie ešte nikdy nesiahla. Pokiaľ by E.ON uznala vinným, mohla by mu uložiť pokutu až do výšky jedného percenta z ročného obratu. To by v prípade tohto podniku znamenalo stovky miliónov eur.
Vyšetrovatelia Európskej komisie v máji uskutočnili raziu v kanceláriách spoločnosti E.ON. Chceli zistiť, či koncern nebráni snahe o otvorenie energetického trhu v Európskej únii, kde je jedným z najsilnejších hráčov.
Komisia však priamo neobvinila E.ON z manipulácie s dôkazmi a netvrdí ani to, že pečať porušil zámerne. Maximálnu pokutu by však koncern dostal zrejme bez ohľadu na to, či boli pečate porušené zámerne či neúmyselne. V najzávažnejších prípadoch môže komisia udeliť pokutu až desať percent z ročného obratu, to sa však tohto prípadu netýka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 18:38