StoryEditor

CD sú obľúbeným vianočným darčekom

18.12.2006, 23:00
Medzi najobľúbenejšie vianočné darčeky patria už dlhé roky hudobné nosiče. Najmä mladých poteší CD ich obľúbeného interpreta, preto sa hudobné vydavateľstvá snažia zaraďovať silné novinky na koniec roka.

Medzi najobľúbenejšie vianočné darčeky patria už dlhé roky hudobné nosiče. Najmä mladých poteší CD ich obľúbeného interpreta, preto sa hudobné vydavateľstvá snažia zaraďovať silné novinky na koniec roka.

Napálené CD nepoteší
Obľubu hudobných CD ako darčekov potvrdzuje aj novembrový prieskum spoločnosti TNS SK. Podľa neho až pätina respondentov chce kúpiť pod stromček niekomu CD a šestina očakáva, že hudobný darček dostane. Predaj nosičov preto oproti zvyšku roka pred Vianocami prudko stúpa. V tomto období klasickým CD nekonkuruje ani jej obvyklý rival -- MP3. Ťažko si možno predstaviť, že by sa niekto potešil pod stromčekom napálenému CD.
Jeden zo slovenských internetových portálov, kde sa dá legálne stiahnuť hudba, prevádzkuje spoločnosť T-Com. "Služba Music on Demand sa za prvých šesť mesiacov etablovala na trhu a používatelia uvítali možnosť samostatného nákupu skladieb i celých albumov. V súčasnosti registrujeme rádovo tisíce nákupov mesačne," vysvetľuje Jana Burdová, hovorkyňa firmy. Skladby sa predávajú po 29 až 45 korún a za kompletný album treba zaplatiť od 79 do 399 korún. Väčšinou je cena v porovnaní s klasickými CD nižšia aj o niekoľko stoviek korún.

Na Vianoce sa nešetrí
Novinky sa v kamenných predajniach predávajú bežne za osemsto korún, na internete sa dajú stiahnuť o viac než polovicu lacnejšie. Výhodou je aj to, že kupujúci si nemusí stiahnuť celý album, ale vyberie si len konkrétne skladby, čím môže ušetriť.
Existujú však aj albumy, pri ktorých je lepšie zájsť si do predajne. Nákupy MP3 však Vianoce nezvyšujú. "Pri službe Music on Demand konštantne zaznamenávame mierny nárast predaja. Množstvo nákupov stále stúpa, predvianočné obdobie tento trend výrazne neovplyvňuje," konštatuje Burdová.
Hudbu si teda sťahujú používatelia len pre seba, ak sa rozhodnú niekoho obdarovať, zamieria do kamennej predajne, aj keď tam nechajú viac peňazí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 20:52