StoryEditor

Paríž chce zastaviť únik majetku

28.10.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Francúzska vláda chce súborom úľav zabrániť ďalšiemu úniku majetku do cudziny. Jej cieľom je úľavami motivovať Francúzov, hlavne najbohatších, aby svoj majetok ponechávali doma a svoj kapitál vkladali do investícií v krajine.
Francúzsky časopis Challanges uviedol, že z 25 najbohatších rodín 13 celý svoj majetok alebo jeho časť už predisponovalo do zahraničia, aby sa vyhli plateniu vysokých daní z majetku a zo zisku z kapitálových výnosov. Podľa francúzskych daňových orgánov každoročne opúšťa krajinu 350 veľkých platcov daní práve v dôsledku vysokých daní. Toto číslo sa od roku 1997, keď sa začal registrovať únik platcov daní do zahraničia, prakticky nemení.
Francúzsky minister financií a priemyslu Thierry Breton teraz navrhuje úplné oslobodenie od 15-percentného zdanenia výnosu z predaja akcií, ak ich osoba vlastnila dlhšie ako osem rokov. Od piatich rokov držby by sa zisk z predaja akcií mal zdaňovať degresívne. Breton navrhuje aj nižšie zdanenie akcií na meno. Mali by z toho prospech manažéri s podielmi vo svojich firmách. Daň by platili len z ich 25-percentnej hodnoty, a nie ako teraz z celej ich trhovej ceny.
Súčasťou viacerých ďalších zmien vo francúzskom daňovom systéme má byť aj zníženie maximálnej daňovej sadzby zo 48,09 na 40,0 percenta. Opatrenie by malo nadobudnúť platnosť v roku 2007. Uľahčiť sa má aj prechod malých podnikov, ktoré nemajú dedičov, do rúk nových vlastníkov. V nasledujúcich desiatich rokov by malo byť takých prípadov až 500-tisíc.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 08:36