StoryEditor

Najväčšou firmou na svete je opäť Citigroup

03.04.2006, 00:00

Bankový gigant Citigroup je globálnou jednotkou už tretí raz za sebou, napísala britská mediálna spoločnosť BBC.
Na druhej priečke ho nasleduje priemyselná skupina General Electric. Za ňou sa umiestnila Bank of America a štvrté miesto obsadila poisťovňa American International Group.
Spomedzi neamerických spoločností sa v novom rebríčku najlepšie umiestnila na piatom mieste britská banka HSBC, ktorá si túto pozíciu udržala už druhý rok za sebou, napísal Forbes. Za HSBC nasledujú tri ropné spoločnosti, americký gigant ExxonMobile, anglo-holandská spoločnosť Royal Dutch/Shell a britský koncern BP. Prvú desiatku uzatvárajú americká banka JPMorgan Chase a švajčiarska UBS.

V stovke najlepších sedem japonských firiem
Do prvej stovky najväčších spoločností sa v najnovšom rebríčku podarilo umiestniť aj siedmim japonským firmám. Najvyššie spomedzi nich sa podarilo až na 12. miesto prepracovať producentovi automobilov, japonskej firme Toyota Motor, napísal na svojej internetovej stránke japonský denník Kyodo News. Napriek dobrým výsledkom si však japonský producent populárnych vozidiel v porovnaní s minuloročným desiatym miestom v rebríčku mierne pohoršil. Z ďalších významných producentov automobilov v Japonsku sa do prvej stovky podarilo dostať ešte dvom japonským spoločnostiam - Honda Motor a Nissan Motor. Honda sa v tomto roku prepracovala na 63. a Nissan na 65. miesto. Podobne ako v prípade Toyoty, aj pozícia týchto automobiliek sa v porovnaní s vlaňajším rebríčkom mierne zhoršila, keď Hodna klesla o osem a Nissan o sedem miest. Okrem automobiliek sa v prvej stovke ocitla aj telekomunikačná spoločnosť Nippon Telegraph a Telephone Corp., ktorá sa v porovnaní s rebríčkom v roku 2005 prepadla o deväť miest a skončila na 32. mieste. O niečo horšie dopadli japonské finančné inštitúcie Mizuho Financial Group Inc. s umiestnením ešte v prvej polovici, a to na 44. mieste a Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., ktorá skončila až v druhej päťdesiatke rebríčka na 62. mieste.
Najväčší prepad spomedzi najväčších japonských firiem však zaznamenala spoločnosť Sumitomo Mitsui Financial Group Inc., ktorá sa z minuloročného 56. miesta prepadla až na 414. miesto. Tento prepad je výsledkom vysokých strát v posledných rokoch. Jedinou juhokórejskou spoločnosť, ktorá bola zahrnutá do rebríčka najlepších, je Samsung Electronics, ktorej sa na rozdiel od japonských firiem podarilo postúpiť o 14 miest vyššie a umiestniť sa v rebríčku na 48 mieste. V stovke najlepších sú dokonca aj čínske spoločnosti na čele s ropným koncernom PetroChina, ktorá obsadila 52. miesto. Za ňou nasledujú China Construction Bank na 65. a China Petroleum & Chemica Corp., známa aj pod názvom Sinopec, na 77. mieste.

Ani indické spoločnosti sa nedali zahanbiť
Hoci v rebríčku najlepších firiem na svete sú vo veľkej prevahe najmä podniky zo Spojených štátov a z Veľkej Británie, v tomto roku obohatili zoznam Forbes aj úspešné indické spoločnosti. Na čele 33 najväčších a najvýznamnejších indických firiem stojí ropná a plynárenská spoločnosť Oil and Natural Gas Corporation, ďalšie z nich pochádzajú najmä z oblasti bankovníctva a softvérového priemyslu. Medzi najúspešnejšími sú spoločnosti HDFC Bank, Industrial Development Bank of India, National Aluminum, Bajaj Auto a UCO Bank. Napriek tomu sa až 11 japonským firmám nepodarilo udržať minuloročné pozície v rebríčku a v tomto roku zaznamenali posun smerom nadol, uviedla internetová stránka rediff.com. Najväčší prepad postihol firmy z bankového sektora. Miesto v rebríčku si svojimi výsledkami ďalej vyslúžili aj spoločnosti ONGC, Reliance Industries, State of Bank of India, Indian Oil, NTPC, ICICI Bank, Steel Authority of India, Bharat Petroleum, Tata Steel, Tata Consultancy a ITC. V rebríčku sa okrem nich ocitli napríklad aj Infosys Technologies, Hindustan Petroleum, HDFC, Tata Motors, Wipro a Punjab National Bank.
Časopis Forbes meria veľkosť spoločností kombináciou tržieb, zisku, aktív a ich hodnoty na akciovom trhu.

Rebríček najväčších spoločností na svete v roku 2005

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 03:38