StoryEditor

Súd rozhodne o Microsofte

21.12.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR

Európsky súdny dvor sa dnes definitívne vyjadrí k sankčnému rozhodnutiu Európskej komisie voči softvérovému gigantu Microsoft z jari tohto roka. O záležitosti rozhodne predseda súdu Bo Versterdorf. Presný čas rozhodnutia nebol stanovený.
EK uvalila sankcie na Microsoft pre jeho neochotu oddeliť multimediálnu aplikáciu Media Player od operačného programu Windows. Microsoft sa odvolal na Európsky súdny dvor, ktorý má rozhodnúť, či sú spomínané sankcie neopodstatnené. Spoločnosť zároveň požiadala o odklad uplatnenia sankcií, ktoré EK uložila v marci, až do rozhodnutia Európskeho súdneho dvora.
Spor Microsoftu s EK trvá už viac ako 10 rokov. Microsoft je obvinený zo zneužívania dominantného postavenia na trhu a blokovania konkurencie. Súčasný problém sa týka programu Media Player, ktorý Microsoft predáva ako neoddeliteľnú súčasť operačného systému Windows, čím podľa EK zabraňuje ostatným spoločnostiam, ktoré vyvíjajú softvér na prehrávanie multimediálnych súborov, v uplatnení sa na trhu.
Komisia žiadala Microsoft o oddelenie Media Playera od operačného systému, čo Microsoft odmieta. V reakcii na odmietavý postoj EK uvalila na Microsoft sankcie. Spoločnosť sa odvolala na Európskom súdnom dvore, pretože sankcie považuje za neoprávnené.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. máj 2024 23:50