StoryEditor

Niki Lauda predpovedá SkyEurope stratu

26.12.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Slovenské nízkonákladové aerolinky SkyEurope budú mať po príchode na viedenské letisko ďalšie finančné straty, predpokladá Niki Lauda, ktorý so svojimi aerolinkami vo Viedni už niekoľko rokov podniká.

Slovenské nízkonákladové aerolinky SkyEurope budú mať po príchode na viedenské letisko ďalšie finančné straty, predpokladá Niki Lauda, ktorý so svojimi aerolinkami vo Viedni už niekoľko rokov podniká. Bývalý jazdec Formuly 1 a zakladateľ aeroliniek Lauda Air a Niki denníku Standard povedal, že technická prevádzka prinesie spoločnosti SkyEurope najmenej desať miliónov eur straty v prvých dvoch rokoch jej pôsobenia na viedenskom letisku vo Schwechate. Viedeň sa má
stať novou základňou SkyEurope od budúceho roku.

Drahá Viedeň
"Keby som ako Niki prišiel z Bratislavy, kde sú pre aerolinky v porovnaní s drahou Viedňou rajské pomery, a potom by som prišiel do Viedne, zaznamenal by som pri toľkých nových destináciách v priebehu prvého roku a pol až dvoch rokov stratu desať až pätnásť miliónov eur," uviedol Lauda.
Tento prepočet pritom podľa neho platí len v prípade, že expanziu nenarušujú žiadne konjunkturálne zvraty a pokiaľ konkurencia ostatných leteckých dopravcov nezaháji masívny protiútok. Inak môže byť tento krok ešte drahší, myslí si jeden z najznámejších Rakúšanov.
Podľa expertov z leteckej brandže sú prevádzkové náklady spoločností Niki a SkyEurope zhruba na rovnakej úrovni. Niki pritom vstupuje do tretieho roku svojho podnikania vo Viedni a Lauda tvrdí, že bude mať zisk. Spoločnosť SkyEurope minulý týždeň oznámila, že začne s letným letovým poriadkom od konca marca lietať z Viedne do šestnástich európskych miest.

Konkurencie sa neobáva
SkyEurope chce z Viedne v priebehu prvého roka vypraviť sedemsto až 750-tisíc pasažierov. Podľa údajov viedenského letiska tu Laudova spoločnosť Niki odbavila od januára do novembra tohto roku takmer sedemstotisíc pasažierov, ďalšia nízkonákladová letecká spoločnosť Air Berlin v rovnakom období necelý milión cestujúcich.
Vstup SkyEurope na viedenské letisko Laudu neznepokojuje. Dôvodom je skutočnosť, že až na linku z Viedne do Paríža lietajú obe spoločnosti do rôznych destinácií. Niki však v Paríži pristáva na Letisku Charlesa de Gaulla, SkyEurope v Orly.
Spoločnosť SkyEurope prehĺbila v minulom finančnom roku, ktorý sa skončil v septembri, prevádzkovú stratu na 55,2 milióna eur z predvlaňajších 33,6 milióna eur.
SkyEurope je najväčším nízkonákladovým leteckým dopravcom v strednej a východnej Európe. Prvá základňa aeroliniek vznikla vo februári 2002 v Bratislave.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 02:00