StoryEditor

V USA podali hromadnú žalobu na DuPont za teflón

21.07.2005, 00:00
Vyše 20 rokov zatajoval najväčší americký chemický koncern DuPont zistenia o pôsobení teflónu, doteraz označovaného za "najlepšieho pomocníka gazdinky," na ľudský organizmus. Látka, ktorou je potiahnutý kuchynský riad vystavovaný vysokým teplotám (najmä panvice na vyprážanie), je podľa hromadnej žaloby podanej tento týždeň v ôsmich štátoch USA, rakovinotvorná a firma o tom údajne vedela.

Vyše 20 rokov zatajoval najväčší americký chemický koncern DuPont zistenia o pôsobení teflónu, doteraz označovaného za "najlepšieho pomocníka gazdinky," na ľudský organizmus. Ako uviedol americký denník The Sun Sentinel, látka, ktorou je potiahnutý kuchynský riad vystavovaný vysokým teplotám (najmä panvice na vyprážanie), je podľa hromadnej žaloby podanej tento týždeň v ôsmich štátoch USA, rakovinotvorná.
Podľa žaloby, ktorú podali právnické spoločnosti zastupujúce 14 ľudí, čo si teflónové výrobky kúpili, výrobca E. I. DuPont de Nemours Company zavádzal verejnosť, keď jej tvrdil, že teflón je bezpečný "na bežné používanie". Pritom však vedel na základe laboratórnych pokusov, že po zahriatí "nad 680 stupňov Celzia" uvoľňuje toxické zlúčeniny spôsobujúce poškodenia plodu, pečene a rôzne formy rakoviny. Chemikália označovaná ako PFOA alebo C-8 je základom nepriľnavosti povrchu teflónového riadu. Keď je však vystavená vysokej teplote, rozpadáva sa na toxíny, tvrdí žalujúca strana. Tieto toxíny boli spájané s rakovinou hrubého čreva a semenníkov. Zákazníci teraz žiadajú, aby im firma vyplatila za zavádzanie odškodné a vytvorila fond na monitorovanie spotrebiteľov, ktorí si zakúpili teflónové výrobky. Okrem toho by podľa BBC mala vymeniť milióny kusov už zakúpeného teflónového riadu a vydať varovanie pred varením na takomto povrchu. To nebude jednoduché, keďže firma sa na svojej webovej stránke chváli tým, že "teflón je skutočne úplne všade".
DuPont všetky obvinenia odmieta. Ako povedal pre tlač hovorca spoločnosti Cliff Webb, firma sa bude brániť. "Teflónové výrobky firmy DuPont neobsahujú PFOA a navyše, čokoľvek, čo by bolo zahriate na teplotu 680 stupňov, ako tvrdí žaloba, by sa nedalo jesť," reagoval Webb.
Aj keď otázniky visia nad bezpečnosťou teflónu celé roky, nová správa jednej z amerických komisií minulý mesiac uviedla, že teflón "pravdepodobne" spôsobuje rakovinu. DuPont zistenia úplne odmieta, to však nezabránilo hromadnej žalobe zo strany zákazníkov v ôsmich štátoch. Navyše, podľa The Sun Sentinel hrozí, že do pár týždňov podajú obdobnú žalobu aj ostatné štáty USA. Právnici pritom nemienia žalobou riešiť skutočnosť, či teflón je alebo nie je rakovinotvorný. Ako povedal jeden z nich, Alan Kluger, ide tu hlavne o firemnú zodpovednosť. "Nemusím dokazovať, či (teflón) spôsobuje rakovinu. Musím dokázať len to, že DuPont 20 rokov (čo o problémoch PFOA vedel) klamal zákazníkov s cieľom predať čo najviac svojich výrobkov".
Firma vyvinula teflón v roku 1938. Prvýkrát sa výrobky na jeho základe začali predávať v roku 1946 a v súčasnosti dosahuje trh s teflónovými výrobkami hodnotu dve miliardy dolárov ročne. Okrem teflónového riadu sa používa aj ako ochranná vrstva pri výrobe odevov a kobercov.
Pre firmu však bude problém presvedčiť zákazníkov, že PFOA sa v jej výrobkoch nenachádza. Podľa agentúry Reuters totiž len v septembri minulého roka súhlasila s vyplatením približne 85 miliónov dolárov asi 80-tisíc obyvateľom z Ohia a Západnej Virginie, ktorí žalovali DuPont za kontamináciu miestnych vodných zdrojov práve látkou PFOA z jedného z jeho závodov. Z toho 10 miliónov dolárov išlo na vybudovanie špeciálneho zariadenia v rámci čistiarne vody určeného na filtrovanie PFOA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 23:09