StoryEditor

Šéf PSA odchádza

12.09.2006, 00:00

Predseda predstavenstva francúzskej automobilky PSA Peugeot Citroën Jean-Martin Folz plánuje predčasne odísť do dôchodku.
Folz, ktorý kedysi určoval tempo v sektore, no za posledný rok musel trikrát za sebou oznámiť riziko zníženia ziskov, mieni odísť do dôchodku v januári, keď dovŕši 60 rokov.
Analytici si myslia, že príčinou bol spor s hlavnými vlastníkmi, rodinou Peugeotovcov. Rodina vlastní zhruba 30-percentný podiel v PSA a dozornej rade predsedá Thierry Peugeot. Spoločnosť má čoskoro predstaviť reštrukturalizačný plán, no podľa nich Peugeotovci chceli viac a potrebovali novú osobu na čele spoločnosti.
Hovorca firmy uviedol, že Folz hovoril o odchode už dlhší čas. Zároveň upozornil, že termín odchodu sa nespája so žiadnou obchodnou záležitosťou koncernu.
Folz sa stal predsedom správnej rady v októbri 1997 po roku vo funkcii šéfa značky Peugeot. Po snahe zvládnuť nepriaznivú situáciu na trhu pracoval na pláne zlepšenia ziskových marží od roku 2007. V rámci tohto plánu, ktorý by mala firma predstaviť koncom septembra, PSA sa rozhodol napríklad zrušiť plány rozšírenia trnavskej továrne.
Folz, známy ako šikovný stratég, zaviedol stratégiu "jedna skupina, dve značky", postavil továrne v lacnejších krajinách a vďaka spoločnému podniku v Číne zvýšil predaj v Ázii. Rozhodol aj o zatvorení britskej továrne v Rytone, zlepšil globálny dosah automobilky sériou odlišne navrhovaných vozidiel a priklonil sa k politike selektívneho partnerstva s ostatnými automobilkami. No jeho úspech zatienili výsledky konkurenčného Renaultu a Carlosa Ghosna
Keďže Folz aj jeho predchodcovia Jacques Calvert a Jean-Paul Parayre prišli z iných sektorov, analytici očakávajú, že nový výkonný riaditeľ tiež príde zvonku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 16:01