StoryEditor

Zisk Kia Motors sklamal analytikov

02.05.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Juhokórejská automobilka Kia Motors zvýšila v prvom štvrťroku celkové tržby medziročne o 11,4 percenta na 4,39 bilióna kórejských wonov (KRW). Jej tržby rástli najmä vďaka dobrému predaju modelov Lotze a Carnival. Druhá najväčšia automobilka v krajine s 23-percentným podielom na domácom trhu zaznamenala viac ako dvojnásobné zvýšenie prevádzkového zisku na 32,2 miliardy KRW z úrovne 16 miliárd KRW za rovnaké obdobie minulého roka. Zisk však sklamal analytikov, ktorí ho očakávali na úrovni 44,8 miliardy KRW. Vo štvrtom kvartáli 2005 pritom prevádzkový zisk predstavoval 54,1 miliardy KRW. Na výsledky firmy, ktorá až 75 percent svojej produkcie exportuje, vplýva negatívne vysoká úroveň wonu, ktorý v prvom štvrťroku stúpol v medziročnom porovnaní oproti americkému doláru o 4,5 percenta.
Čistý kvartálny zisk automobilky kvôli daniam dosiahol len 38,4 miliardy KRW, čím výrazne zaostal za očakávaním analytikov na úrovni 109,9 miliardy KRW. Analytici očakávajú, že Kia v tomto roku zvýši čistý zisk o 8,1 percenta na 736,1 miliardy KRW.
Kia, spolu so svojou materskou spoločnosťou Hyundai tvoria siedmeho najväčšieho výrobcu automobilov na svete. Ich cieľom je dostať sa do roku 2010 na piate miesto. Automobilky sa kvôli silnejúcemu wonu snažia zvyšovať výrobu mimo Južnej Kórey. Hyundai už prevádzkuje továrne v Číne, Indii, Turecku i USA, nový závod plánuje postaviť v Česku. Kia už vyrába v Číne, kde stavia ďalšiu továreň, okrem toho plánuje výrobné prevádzky v USA a na Slovensku pri Žiline.
Globálnu expanziu Hyundai a Kia však môže ohroziť vyšetrovanie vedenia oboch spoločností v súvislosti s podozrením z vytvárania tajných fondov a korupcie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. jún 2024 06:01