StoryEditor

Víťazom šampionátu v Nemecku sú športové koncerny

10.07.2006, 00:00
"Pre Adidas už ani lepšie majstrovstvá nemohli byť," povedal šéf Adidasu Herbert Hainer. Tržby firmy z futbalových výrobkov dosiahli už 54 miliárd Sk, pritom pôvodne očakávala za celý tento rok 46 miliárd Sk.

Tím Herberta Hainera sa na futbalové majstrovstvá sveta, ktoré sa včera skončili, nedostal. Napriek tomu je už teraz isté, že niekdajší hráč nižšej futbalovej ligy je jedným z víťazov. Firme Adidas, výrobcovi športového oblečenia a obuvi, ktorej Hainer šéfuje, sa podarilo zvýšiť tržby za futbalové výrobky oproti minulému roku o 30 percent. "Pre Adidas už ani lepšie majstrovstvá nemohli byť," povedal Hainer pre médiá v Berlíne. Tržby firmy z futbalových výrobkov dosiahli už 1,4 miliardy eur (okolo 54 miliárd Sk), pritom podľa agentúry Reuters pôvodne očakávala za celý tento rok 1,2 miliardy eur (46 miliárd Sk). Za rok 2004, ktorý bol rokom európskych majstrovstiev vo futbale, Adidas zarobil 900 miliónov eur (34,5 miliardy Sk).

Futbalový Klondike
Šéf Adidasu pritom nie je jediným šťastným človekom v týchto dňoch v Nemecku. Ako uviedol ekonomický týždenník Business Week, šampionát prospel viacerým spoločnostiam. Darilo sa napríklad aj konkurencii Adidasu, firme Puma. Tá už oznámila, že za prvý polrok zvýšila predaj športových výrobkov súvisiacich s futbalom o 40 percent oproti minulému roku. Ako dodal šéf firmy Jochen Zeitz, určite by mohli predať ešte viac, ak by mali zásoby. Napriek tomu za celý tento rok očakáva rast tržieb o 35 percent, pod čo sa podpíšu najmä skončené majstrovstvá sveta.
Popri výrobcoch športového oblečenia sa na vysoké tržby tešia aj potravinárska firma Coca-Cola, výrobca platobných kariet MasterCard, automobilka Hyundai Motors, internetový portál Yahoo! či sieť rýchleho občerstvenia McDonald's.
Podľa usporiadateľov prilákali majstrovstvá 11 miliónov návštevníkov, čo je o tri milióny viac ako sa pôvodne očakávalo. To vyhovuje sponzorom ako McDonald's, ktorí vyzvali deti z celého sveta na namaľovanie obrázkov s témou majstrovstvá sveta vo futbale. Svoje výrobky poslalo viac než milión detí a 1 400 najúspešnejších potom sprevádzalo svetových hráčov na štadióny. Aj z nich rastú sponzorom majstrovstiev noví zákazníci.

Bankomaty nestačili vydávať
Ekonomika Nemecka tiež získala. Podľa miestnych úradov práce klesol počet nezamestnaných v júni o 383-tisíc, čo je viac než sa pôvodne očakávalo. Na poklese sa síce najviac podieľal zvýšený export z Nemecka, no šampionát mal na ňom podľa ekonómov svoj podiel.
Jeden z odhadov Dresdner Bank hovorí, že zahraniční turisti si z nemeckých bankomatov vybrali počas majstrovstiev viac než 50 miliónov dolárov (1,5 miliardy Sk). Nemalú časť z týchto peňazí získala firma Adidas. Ako uviedla, predala 15 miliónov kópií oficiálnej lopty šampionátu, tri milióny kópií tričiek národnému tímu a milión párov kopačiek Predator. Predaj týchto výrobkov bol podľa firmy viac než dvojnásobný oproti svetovému šampionátu v roku 2002 v Južnej Kórei.

Hotelierom zobrali zisky stanové mestečká
Nie všetkým majstrovstvá zvýšili zisky. Niektorí na nich, naopak, pohoreli. Medzi také firmy patrí hračkárska spoločnosť Nici, ktorá je výrobcom oficiálneho maskota šampionátu, leva Golea VI. Mimoriadne nízky záujem pred začiatkom šampionátu dostal Nici do konkurzu. Čiastočne jej zlú finančnú pozíciu zlepšil postup Nemecka až do semifinále, keď sa rapídne zvýšil záujem o plyšových levíkov.
Opatrní v hodnotení sú niektorí hotelieri, ktorí zaznamenali len minimálne vyšší počet zákazníkov než v bežnom letnom období. Očakávané príjmy im čiastočne skresalo lacné ubytovanie v stanových mestečkách, ktoré nechali postaviť mestá, kde sa konali zápasy. Tu mohli fanúšikovia prespať za 25 eur na noc vrátane raňajok, čo sa s cenami v hoteloch nedá porovnať. Nespokojní boli aj niektorí obchodníci v lokalitách vzdialených od hlavného diania, ktorým šampionát zobral zákazníkov.

01 - Modified: 2003-03-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Neprešli previerkami 02 - Modified: 2003-03-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Majetkové priznanie 03 - Modified: 2003-03-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Udobria sa rozhnevané členské krajiny EÚ?
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 16:54