StoryEditor

Britániou hýbe poľská libra

26.04.2007, 00:00
Od obchodných sietí cez letecké spoločnosti až po banky sa britské firmy snažia vyťažiť maximum z rastúceho počtu Poliakov v krajine. Najnovšie na tento trend nabehli obchodné siete Tesco, Asda a Sainsbury, ktoré v spolupráci s firmou Heinz začali začiatkom apríla predávať výrobky podľa poľskej kuchyne. Podľa denníka Daily Mail žije v Británii približne 750-tisíc Poliakov a aj keď nezarábajú v priemere toľko ako rodení Briti, ich potenciál je pre britské spoločnosti obrovský.

Od obchodných sietí cez letecké spoločnosti až po banky sa britské firmy snažia vyťažiť maximum z rastúceho počtu Poliakov v krajine. Najnovšie na tento trend nabehli obchodné siete Tesco, Asda a Sainsbury, ktoré v spolupráci s firmou Heinz začali začiatkom apríla predávať výrobky podľa poľskej kuchyne. Heinz, jeden z najväčších producentov konzervovaných hotových jedál, vlastní v Poľsku tunajšieho najväčšieho výrobcu týchto jedál Pudliszki.
Podľa denníka Daily Mail žije v Británii približne 750-tisíc Poliakov a aj keď nezarábajú v priemere toľko ako rodení Briti, ich potenciál je pre britské spoločnosti obrovský. "Poľská komunita sa rozrastá neuveriteľne rýchlo," povedal Lucy Clarková z firmy Heinz. "Už niekoľko rokov sa po celej Británii zvyšuje počet poľských reštaurácií a kaviarní, tak aj maloobchodné siete chcú tento potenciál využiť."
Stredná Európa ďakuje Poliakom
Poliaci žijúci v Británii si teraz môžu v sekciách svetovej kuchyne obchodných reťazcov kúpiť tradičné jedlá. Od kyslej kapusty cez držky v paradajkovej omáčke, guláš, golabky (mleté mäso v kapustných listoch), pulpety (mäsové guľky v paradajkovej omáčke) či fasolku (fazuľu s pikantnými párkami a so slaninkou). Minulý rok sieť Sainsbury začala v 35 zo svojich obchodných domov ponúkať aj kapra, aby si tunajšia silná poľská komunita mohla na Vianoce dopriať tradičné jedlo.
Poľské jedlá sú najrýchlejšie rastúcim produktom v sekcii svetovej kuchyne siete Tesco. Vyhovujú však aj iným národom, ktorých kuchyňa je poľskej blízka, ale aj Britom, ktorí by radi skúsili niečo nové. "Poľské jedlá sa v Británii stávajú obdobou indickej kuchyne spred 20 rokov," povedal pre Financial Times manažér Tesca v severolondýnskom Brent Cross, Jonathan Reeve.
Sila "poľskej libry"
Na obchodných sieťach je vplyv rastúcej poľskej komunity vidieť najviac, no finančne sa na tom snažia čo najviac získať aj iné sektory. Britské centrum pre výskum hospodárstva a obchodu odhadlo, že disponibilný príjem jedného Poliaka dosahuje ročne od šesť- do sedemtisíc libier (od 296 500 do 346-tisíc Sk), čo hodnotu "poľskej libry" zvyšuje na štyri milióny libier ročne. Ako povedal šéf centra Doug McWilliams, táto komunita je pre britské firmy obrovským magnetom aj preto, že je relatívne homogénna, a tak sa môžu sústrediť na konkrétny typ služieb či výrobkov.
Navyše, rastúci počet Poliakov v Británii ponúka veľký biznis aj finančným ústavom, právnickým a tlmočníckym spoločnostiam. Približne 80 percent poľsky píšucej tlače v Británii pravidelne inzeruje ponuky Western Union či Moneygram na bezpečný transfer peňazí. Asi dve pätiny Poliakov totiž svoje peniaze posielajú domov rodinám a v budúcnosti to plánujú až tri štvrtiny. Podľa BBC minulý rok spustila svoju službu na transfer peňazí Passport acoount (pasový účet) banka HSBC a v týchto dňoch sa pripojila banka Lloyd's. Tá otvorila špeciálny účet Lloyd's Silver Account. Jeho súčasťou je transferová karta, na ktorú imigranti vložia peniaze a kartu pošlú domov, kde ju rodinní príslušníci po kontaktovaní Lloyd's môžu použiť. Barclays Bank pre zmenu najíma čoraz viac ľudí so znalosťou poľštiny, aby si získala viac zákazníkov z radov rozširujúcej sa komunity.
Pridávajú sa aj ďalšie sektory. Nízkonákladová spoločnosť easyJet zvyšuje počet letov do Poľska a späť a rastie aj počet právnických firiem, ktoré zamestnávajú poľských právnikov. Napríklad vo firme Dettlaff Solicitors v Londýne je z 15 právnikov sedem Poliakov, keďže až 60 percent jej klientov je poľského pôvodu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 00:03